„Loni jsme se plavili na formuli, letos jsme se inspirovali aktuálním politickým děním. Na lodi máme i prezidenta s pořádnou virózou. Pro diváky připravíme rajčata, která na nás mohou házet," řekl Martin Vicenec ze Šumperku, který na splouvání Desné každoročně jezdí s partou kamarádů z florbalu. Tentokrát mladíci jízdu absolvovali v oblecích a na tvářích měli masky Miloše Zemana, Davida Ratha, Karla Schwarzenberga i Petra Nečase. Těsně v jejich závěsu jelo plavidlo, které patřilo policii, „politiky" ovšem nedohonilo.

Několik set metrů dlouhý úsek včetně proplutí splavu absolvovaly i další bizarní lodě, diváci tleskali tanku, traktoru, prostitutkám na E 55, operačnímu sálu nemocnice i domíchávači betonu.

Na řeku Desnou vyrazila i sudkovská starostka Milena Sobotková. „Posádku se mnou tvoří členové rady, chceme podpořit naše hasiče. Akce je divácky velmi úspěšná, každý rok se zúčastňuje více lidí," řekla Milena Sobotková, přestrojená za Anču z populárního večerníčku Krkonošské pohádky.

Obavy z deště se naštěstí nevyplnily, počasí bylo přímo ukázkové. „Samozřejmě jsme předpovědi sledovali, na sobotu hlásili déšť, který by mohl hladinu Desné zvednout a pak by to byl problém," dodala Milena Sobotková.