Jen v posledních týdnech zavřela na náměstí Míru čajovna, ze sousední Starobranské ulice se na Točák přestěhoval obchod se spodním prádlem.

„Neustále rozšiřujeme sortiment vyráběný v naší společnosti v Chrudimi, proto jsme hledali prostory s větší prodejní plochou. A jelikož byla možnost získat prostory na frekventovanějším místě, měli jsme rozhodování snazší," popsal důvody přesunu značkové prodejny Stanislav Pantůček z firmy Evona.

Rozdíly mezi jednotlivými lokalitami v centru Šumperku jsou velké. Na nejfrekventovanější trase, kterou tvoří Hlavní třída, ulice Generála Svobody k poště a Langrova ulice k paláci Schönberg, jsou volné pouze tři přízemní komerční prostory. Naopak na náměstí Míru, ulici Starobranské a Lužickosrbské je prázdná každá čtvrtá provozovna. Nejhorší situace je na Lužickosrbské ulici, kde je počet fungujících a uzavřených provozoven půl na půl.

Klikni na mapu, zvětší se

Mapa provozoven v centru Šumperku.„Vylidňovat se to začalo nějakých čtyři, pět let zpátky. Prodejny tu ubývají pořád," konstatoval Daniel Horčička. Je vedoucím rodinného Pekařství u radnice, které na náměstí Míru působí od roku 1990.

Při otázce po důvodech podnikatelé zmiňují vysoké nájmy nebo malý počet lidí, kteří na náměstí a do okolních ulic chodí. „Lidem se nechce chodit do kopce," říkají. Zmiňují i konkurenci v podobě obchodních center v Šumperku i Olomouci.

„Někdo říká, že je to i kvůli placenému parkování, ale to si úplně nemyslím. Pokud tu bude nějaký zajímavý obchod, lidé tu zastaví," uvažuje Daniel Horčička.

Právě úprava systému placeného parkování by byla jednou z možností, jak by mohla samospráva pomoci přitáhnout do centra lidi. Nechat stát auta v centru například půl hodiny bezplatně, aby si lidé mohli nakoupit, ale není podle šumperského tajemníka Petr Holuba dobrý nápad.

„Ve chvíli, kdy toto uděláte, se vzbouří lidé, kteří tu bydlí, protože nebudou mít kde parkovat. Ráno všechna místa obsadí auta a žádný rezident ani návštěvník radnice tu nezaparkuje," řekl Petr Holub.

Podle jeho slov vylidňování centra trvá už patnáct let. Město má v okolí radnice několik nebytových prostor a než aby je mělo neobsazené, spíše se v nich snaží snížit nájem. „Ale jak sem dotáhnout lidi, to netuším," přiznal tajemník.

Město se tak alespoň snaží vyjít vstříc jednorázovým aktivitám lidí, kteří chtějí náměstí využít. U radnice tak například v létě vznikla zahrádka restaurace, příští sobotu se zde bude konat festival jídla Sousedská žranice. „Vítáme každou aktivitu, která sem lidi přivede," uzavřel místostarosta Šumperku Tomáš Spurný.