Vše naštěstí bylo jen naoko. Šlo o cvičení, které mělo prověřit připravenost hasičů a dalších složek integrovaného záchranného systému. Před čtyřmi lety zde hasiči museli zasahovat naostro.

„Při manipulaci s materiálem ve skladu vznikl kvůli technické závadě na vysokozdvižném vozíku požár. Ten se v prvotní fázi nikam nerozšířil. Dva zaměstnanci se ho neúspěšně snažili uhasit ručními hasicími přístroji. Oba se však nadýchali zplodin hoření a bylo potřeba je ošetřit. Jejich spolupracovníci podle vnitřních předpisů vše ohlásili vrátnému, který zavolal na tísňovou linku 112," popsala scénář cvičení krajská mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Na místo vyrazily profesionální jednotky ze Šumperku, Zábřehu a Olomouce a dobrovolníci ze Zábřehu a Postřelmova. Ti zjistili, že sálavé teplo poškodilo některé kontejnery s uskladněnými kyselinami, které začaly unikat.

Spolu s hasební látkou kyseliny odtékaly do záchytné jímky. Ta se však brzy naplnila a směs pokryla podlahu skladu a vytekla také na volné prostranství před ním.

V protichemických oblecích

Hasiči museli zasahovat v protichemických oblecích.

„Současně s likvidací požáru také monitorovali koncentraci nebezpečných látek v ovzduší pomocí detekčních přístrojů. Jednotky také odebíraly vzorky odtékající hasební látky a půdy v blízkosti skladu, aby zjistily, zda nedošlo ke kontaminaci půdy," objasnila mluvčí hasičů.

Velitel zásahu si vyžádal přítomnost pracovníků chemické laboratoře z Frenštátu pod Radhoštěm, kteří odebrané vzorky vyhodnocovali. Kvůli náročnosti a délce zásahu velitel rozhodl o vybudování zázemí v podobě velitelsko-štábního kontejneru a nafukovacího stanu.

Kromě hasičů se do cvičení zapojily i další složky integrovaného záchranného systému. Policisté uzavřeli areál továrny a prováděli vyšetřování. Zdravotníci ošetřili dva zraněné zaměstnance, kteří se nadýchali kouře.

Hasiči v postřelmovské galvanovně cvičí pravidelně každým rokem. Letošní akce ale byla větší než obvykle a zapojilo se do ní více lidí.

„Cílem bylo procvičit záchranné práce na místě události, informování obyvatel o hrozícím nebezpečí, spolupráci a koordinaci jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, vybudování dekontaminačního stanoviště a zázemí pro velitele zásahu," vysvětlila Vladimíra Hacsiková.

Ostrý zásah na Nový rok

Ostrý zásah v postřelmovské galvanovně hasiči absolvovali na Nový rok 2012. Tehdy hořelo v hale, kde se nacházel různý materiál jako dřevo a plasty. Požár zasáhl i technologická zařízení.

Hasiči zasahovali ve speciálních oblecích a s dýchacími přístroji, protože hrozil únik vysoce hořlavé a jedovaté látky. Největší nebezpečí představoval možný únik kyanovodíku, což se nakonec nepotvrdilo. Záchranáři tehdy museli ošetřit jednoho hasiče, který se nadýchal kouře.

Policisté objížděli okolní vesnice a upozorňovali obyvatele, aby nevětrali. Měření nakonec přítomnost žádných nebezpečných látek v ovzduší nezaznamenala.