Případ vyšel najevo v souvislosti s volbou nové šumperské radní. Stala se jí Yvona Šimková (ANO 2011), ředitelka Veselé školky. V diskusi před volbou téma zmizelých peněz otevřel zastupitel Zdeněk Brož.

„Kontaktoval mě občan a dal mi informaci, ze které jsem byl šokován. Že z Veselé školky měly někdy po volbách zmizet nějakým způsobem nějaké peníze. Vůbec nic o tom nevím, zůstal jsem zcela opařen,“ řekl.

Yvona Šimková potvrdila, že se událost stala.

„Došlo ke zmizení nějaké částky z našeho účtu. Je to předmětem šetření, není to lehká záležitost. Jsem i ve spojení s bankou a bohužel nevíme, jak celá věc dopadla,“ řekla s tím, že celou věc projednávala ještě s bývalým vedení města.

Vojenská lázeňská léčebna v Jeseníku.
Vojenskou ozdravovnu rekonstruují za stamiliony

„S panem starostou Spurným jsme měli jednání, kam byly pozváni pan starosta, místostarostové. O této věci jsem informovala, domluvili jsme se na určitém postupu. Ale vzhledem k tomu, že jsem také vyšetřovaná, jsou tyto věci tajné a nemohu o nich dále mluvit,“ dodala.

Prý hackerský útok

Vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů Olga Hajduková potvrdila, že o záležitosti bylo informováno pouze bývalé vedení města.

„Na schůzce bylo dohodnuto, že vzhledem k tomu, že probíhá trestní řízení, bude o této věci vědět jen omezený okruh osob,“ řekla.

„Jednalo se s největší pravděpodobností o hackerský útok, ale vyšetřuje to policie,“ doplnila k incidentu.

Současný starosta Miroslav Adámek k této věci konkrétní informace nemá.

„Má to souvislost s trestním řízením, kde je určitá povinnost mlčenlivosti těch, kteří jsou vyslýcháni,“ zmínil.

Policejní mluvčí Libor Hejtman sdělil, že se šumperští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality od 26. září 2022, kdy přijali oznámení, zabývají v této věci třemi trestnými činy: neoprávněným opatřením, paděláním a pozměněním platebního prostředku, neoprávněným přístupem k počítačovému systému a zásahem do něj a krádeží.

„Doposud neznámý pachatel 25. září 2022 odcizil z bankovního účtu mateřské školky v Šumperku celkem 598 tisíc korun. Skutek se stal pouze v jedné ze školek na Šumpersku,“ uvedl.

Událost těsně po volbách

Celá věc se tak stala v neděli těsně po komunálních volbách, kdy již byli zvoleni noví zastupitelé, ale ještě se neujali svého mandátu a ve funkci bylo dosluhující vedení města.

Konkrétní způsob, jakým pachatel z účtu školky odčerpal stovky tisíc korun, policie nespecifikovala. Faktem však je, že případy, kdy pachatel lidem „vybílí“ účet, se na Šumpersku stávají velmi často. Policie o nich informuje i několikrát týdně.

Útočníci z poškozených zpravidla pod pod různými záminkami vylákají přístupové údaje do internetového bankovnictví.

Naposledy tak policie v pátek 3. února informovala o případu, kdy šedesátiletá žena ze Šumperska nabízela za tisícikorunu staré běžky. Na inzerát se ozval falešný zájemce s tím, že zařídí vše okolo platby a přepravy. Ženě poslal odkaz na podvržené stránky, kde vyplnila přihlašovací údaje ke svému účtu a internetovému bankovnictví. Následně přišla o 186 tisíc korun.

Yvona Šimková je zkušenou ředitelkou. Veselou školku řídí patnáct let. Tato školka pod sebou sdružuje pět školkových pracovišť, dvě jídelny a téměř šedesát zaměstnanců.

Yvona Šimková nahradila ve funkci radního Martina Hoždoru, který z ní odstoupil. Tento krok zdůvodnil osobními důvody a plnou vytížeností svými podnikatelskými aktivitami.