Podle dlouho připravovaného záměru měla v sobotu v devět hodin u areálu zámečku začít zabijačka přesně tak, jak ji dříve na vesnici v předvánočním čase dělali prakticky v každém stavení. Řezník v hlavní roli měl střelit pašíka a po očištění prasete od štětin, pověšení na hák a rozporcování se měly prostranstvím linout vůně vařeného ovaru, jazyku, smaženého mozečku a dalších specialit.

Před zámečkem ale bylo pusto a prázdno. „Všichni jsme se tak těšili a jeden člověk zařídil, že jsme se těšili zbytečně. Nevím, proč jsou lidi tak závistiví,“ posteskla si Zdeňka Seipeltová z Vlčic. Jako ostatní se těšila, že se sejde se sousedy a známými při zajímavé akci a dobrém jídle. Na malých vesnicích moc příležitostí ke kulturnímu vyžití není.

Anonym jim zavařil

„Anonym nás nahlásil na českou obchodní inspekci a hygiena to poslala veterinářské správě. Než abych dostal obec do problémů s těmito institucemi, tak jsem akci raději zrušil,“ vysvětlil Josef Fojtek (nez.), starosta Vlčic.

Chybou starosty Fojtka bylo, že zabijačku neohlásil na veterinární správě. „Byl jsem naivní. Chtěl jsem, aby se obec pobavila, ale ono to není tak jednoduché, jak jsem si myslel. Příště vyběhám papírovou válku a zabijačka bude, ale na hák pověsím jen plakát prasete,“ řekl Fojtek.

Příliš přísná pravidla

Podle sešněrovaných pravidel jsou hygienické předpisy tak přísné, že není možné udělat klasickou zabijačku. „Když bychom pověsili na hák opravdové zabité prase, tak z něj stejně nesmíme prodat ani kilo masa a cokoli vyrábět,“ přiblížil starosta a dodal:“Je to hrozné. Za bývalého režimu by se z toho udělala propagandistická akce a teď platí jen normy, pravidla, předpisy a zákazy,“ posteskl si starosta Fojtek.

Řehtání úředního šimla nechápou v této spojitosti ani vlčičtí občané.
„Nevím, co bych na tohle řekla. Určitě by bylo vše v čistotě,“ kroutila hlavou zklamaná Zdeňka Seipeltová.