Zábřežská radnice schvaluje svůj rozpočet tradičně již v prosinci. Podle výsledku ukončeného roku a z toho vyplývajících finančních možností pak plány aktualizuje.

Ještě v prosinci byly plánované výdaje na investice ve výši přes jednasedmdesát milion korun, nyní se tato částka zvedla přes sto dvacet čtyři milionů. Město totiž v uplynulém období šetřilo.

ČTĚTE TAKÉ: V Hrabenově vesele pochovali basu

„Výdaje si můžeme v tomto objemu dovolit jen díky tomu, že jsme se na ně finančně připravovali už v minulých letech. Je to součástí naší dlouhodobé strategie, z příjmů běžného roku bychom takovou částku v žádném případě nemohli vyčlenit,“ sdělil starosta města Zábřeha František John.

Radnice tak může zahájit poměrně finančně náročné projekty. „V rozpočtu jsou pro letošní rok nově připraveny finance na moderní sportovní hřiště u Základní školy Boženy Němcové v objemu devět milionů korun, nebo peníze na revitalizaci sídliště Výsluní v objemu téměř čtyři a půl milionu,“ upřesnil František John.

Zábřežské základní školy se dlouhodobě potýkají se zastaralými sportovišti. Základní škola Boženy Němcové měla kdysi dokonce specializované sportovní zaměření, proto je první na řadě. V případě sídliště Výsluní plánuje radnice celkovou rekonstrukci vnitrobloku a okolí panelových domů. Chce tak odstranit nedostatky, které mělo sídliště již v době svého založení. Například nově zde budou příjezdové cesty k panelákům pro potřeby sanitek či stěhování. Přibudou také parkovací místa a plánuje se obnova zeleně.