Tři prioritní investiční akce si stanovili zábřežští radní. Všechny pravděpodobně začnou už letos. Největším dílem bude miliardová rekonstrukce kanalizace města, na níž se město musí podílet částkou 80 milionů korun.

„Na všechny další akce se Zábřeh snaží získat dotace. Je mezi nimi druhá největší priorita radnice - rekonstrukce a dostavba krytého bazénu, který musel být loni v květnu kvůli havarijnímu stavu uzavřen. Dvě etapy si podle projektu vyžádají 193 miliony korun,“ uvedl mluvčí radnice Milan Kratochvíl. Třetí prioritou je propojení náměstí Osvobození kolem prodejny Billa s Havlíčkovou ulicí, stavba přijde na dvanáct milionů korun.

Dále se chystá úprava Masarykova náměstí, na tu už má město zpracovaný projekt, náklady odhaduje asi na 12,7 milionu korun, částka bude ale rozdělena na dva roky.

„Horní náměstí by opravdu nějaký zásah potřebovalo. Dnes je to jedno velké parkoviště, chtělo by to zlidštit prostor třeba ostrůvky zeleně,“ řekla zábřežská důchodkyně Věra Roubalová.

V únoru či březnu chce město využít výzvy na dotace do regionální dopravní infrastruktury a vybudovat kruhový objezd na křižovatce Leštinské ulice s výpadovkou vedoucí na Šumperk i na Olomouc. Křižovatka patří k nejvíce kritickým místům dopravy v Zábřehu a dopravní kolaps by ji určitě čekal po vybudování průmyslové zóny u silnice na Leštinu. Rondel bude stát asi 12 milionů korun.

Dalším projektem, který rada doporučila pro žádost o dotaci, je přestavba Masarykovy základní školy na nové sídlo umělecké školy. „To bude velká investice asi za 92 miliony korun. Více než 27 milionů korun si vyžádá vybudování hřiště u školy ve Školské ulici. Menší částky pak budou potřebné na druhou etapu lezeckého hřiště na stadionu a přestavbu bývalé radnice, z níž má být Regionální centrum vzdělávání Zábřežska,“ vyjmenoval Kratochvíl.