Neštěstí se stalo loni v únoru na místním rybníku Oborník. Dívka vstoupila v místě přítoku na zeslabený led, který se pod ní prolomil. Kašparová zareagovala okamžitě.

„Venčila jsem tehdy psa, bylo to hrozně rychlé, trvalo to tak dvě minuty. Holčička stála na hrázi, byla asi dva metry od břehu, ale byl tam velmi slabý led. Lehla jsem si na led a vytáhla jsem ji docela lehce ven. Oblečení měla nasáklé vodou, tehdy byly zrovna ty extrémní mrazy, dvacítky pod nulou," řekla dnes ČTK Kašparová.

Studentku tehdy k rybníku přivolalo druhé dítě, které z břehu volalo o pomoc. „Dítě si poté převzal pán, který tam má rybářskou klubovnu, a já zavolala záchranku. Myslela jsem si tehdy, že jsem z vody vytáhla kluka, dítě mělo totiž naraženou čepici, až poté jsem se dozvěděla, že to byla holčička. Později se mi ozvala i její rodina," doplnila studentka.

Na cenu města ji navrhla místostarostka Lucie Michalová, návrh v těchto dnech schválila rada.

„Byla to věc, kterou by leckdo neudělal, i za podmínek, kdy byla zima, sníh a šlo nakonec o život také samotné zachránkyni. Určitě si toho vážíme. Na městě se snažíme každoročně ocenit někoho za mimořádný čin, a ne každý rok se to povede," řekla ČTK Michalová.

Zábřeh Cenu města uděluje na městském plese, letos to bude 23. února.  Radnice cenu města za záchranu života udělí podruhé v historii, poprvé to bylo v roce 2007. Ocenění získal Daniel Vachutka, který poskytl první pomoc svému kamarádovi, který se těžce zranil po pádu z kola.