Za tři roky od minulých komunálních voleb je tak Zábřeh v plusu devadesát milionů korun. „Výsledky hospodaření města v předchozích letech jsou uspokojivé. Vytvářejí obraz o síle ekonomiky města, když je schopné takovéto přebytky vytvořit a současně realizovat celou řadu projektů," komentoval úspěšné ekonomické výsledky starosta města František John.

Připomněl, že podmínkou bylo uvážlivé hospodaření a také získávání dotací jak z Evropské unie, tak z národních zdrojů.

Zábřeh ale čekají v letošním a příštím roce nemalé investice. Tou největší je rekonstrukce a výstavba kanalizace v několika lokalitách, na níž se bude město podílet částkou pětasedmdesát milionů korun. Pokryje ji z úvěru.

Zároveň naplno běží rekonstrukce takzvané Masarykovy školy, kde naposledy sídlil Dům dětí a mládeže Krasohled, pro potřeby zdejší základní umělecké školy. Ta přijde na dvaačtyřicet milionů korun i s daní z přidané hodnoty. Velkou část ale pokryje dotace.

Chystá se také revitalizace zeleně, která bude znamenat obnovu dřevin jak ve Wolkerových sadech, tak v Bezručových sadech u kostela svaté Barbory. Také zde bylo město úspěšné při získávání prostředků z dotací.

„To, že máme naspořené prostředky na účtech města neznamená, že bychom nepočítali s investicemi. Zůstatky jsou výsledkem dodržování rozpočtové kázně spolu s tím, že jsme přesunuli některé investice do dalších let," doplnil starosta John.

V roce 2012 Zábřeh hospodařil s přebytkem šestadvacet milionů, o rok dříve to bylo čtyřiatřicet milionů.