„Celoroční stání nově stojí namísto dvou tisíc korun jen devět set. Půlroční permanentka zlevnila z tisíce korun na polovinu a čtvrtletní z pěti set korun na tři sta," sdělila mluvčí zábřežské radnice Barbora Šmoldasová.

Poté, co město před dvěma lety parkování u nádraží zpoplatnilo, muselo několikrát řešit problémy, které se zde každý den opakují. Dokud bylo parkoviště zdarma, bylo už brzy ráno plné do posledního místečka. Kdo přijel pozdě, musel parkovat jinde.

Po zpoplatnění ale byla situace naprosto opačná. I v pracovních dnech byla na parkovišti neustále volná místa. Řidiči místo toho zcela zaplnili ulici vedoucí od nádraží k čerpací stanici Slovnaft a mnozí parkovali i u marketu Kaufland, aby se vyhnuli placení. Tím ale zabírali místo nakupujícím.

„Dojíždím za prací do Olomouce. Kdybych měl každý den platit parkovné, stálo by mě to za týden přes sto korun, takže auto nechávám u Slovnaftu nebo u Kauflandu. Dát jednorázově dva tisíce za roční permanentku je zase zásah do rodinného rozpočtu, takže zlevnění určitě vítám. Budu o permanentce přemýšlet, protože když to přepočtu na pracovní dny, tak to dělá ani ne čtyři koruny za den, což je rozumná cena," řekl motorista David Müller.

Město naopak mírně zvýšilo ceny permanentních karet použitelných na ostatních parkovištích ve městě. Čtvrtletní podražila o padesát korun a stojí tři sta, padesátikorunu navíc dají i zájemci o čtvrtletní kartu, která přijde na osm set. Celoroční permanentka stojí i nadále tři tisíce korun. Permanentní karty jsou k dostání na odboru technické správy města v úřadovně na Masarykově náměstí.

Krátkodobé poplatky zůstaly beze změny. V centru řidiči zaplatí v parkovacím automatu za hodinu stání deset korun, dvě hodiny přijdou na dvojnásobek a každá další hodina stojí dvacet korun.

U nádraží je poplatek za jednu a dvě hodiny stání stejný jako ve městě. Pak už si řidiči mohou koupit celodenní lístek za třicet korun, přičemž za každý další den připlatí dvacet korun.

V Zábřehu je zpoplatněno parkování na celkem 224 stáních v centru města na náměstí Osvobození, v ulicích Školské a Kozinově a v lokalitě přednádraží. Poplatky za parkování u nádraží nemusejí řešit cestující, kteří využívají služeb soukromého dopravce RegioJet. Ten si od města pronajal menší parkoviště přímo u odbavovací haly a parkování nabízí zákazníkům zdarma k jízdence.