Všichni tři autoři našli svůj vztah ke zvonům už před lety jako zvoníci při pravidelné obsluze a údržbě zvonového souboru. Informace, které na šedesáti stranách knížky nashromáždili, získali při badatelské práci v kronikách a archivech.

„Například v děkanských matrikách uložených v arcibiskupském archivu v Olomouci se podařilo objevit údaje o původních renesančních zvonech chrámu svatého Bartoloměje, které se roztavily při požáru roku 1793,“ říká František John.

Archiv farnosti uložený dnes ve státním archivu v Šumperku obsahoval zase korespondenci se zvonaři, kteří pro Zábřeh pracovali. Nejstarší dopis pocházel z roku 1854.

Zvláštní kapitola se věnuje problematice rekvizic během dvou světových válek, nechybí podrobný popis zaniklých i dochovaných, historických i nových zvonů, mezi nimiž je nejcennější renesanční zvon svaté Barbory z roku 1614 zavěšený od roku 2000 opět ve věži kostela stejnojmenného kostela.

Obnovení zvonového souboru v chrámu svatého Bartoloměje před osmi lety dokumentuje řada fotografií z lití a zavěšování zvonů.

„Do knihy jsme zařadili také obecné informace týkající se zvonů a zvonařství, aby byla zajímavá i pro širokou čtenářskou obec, nejen pro obyvatele Zábřeha,“ uvedl František John, který dnes působí jako odborný poradce Arcibiskupství Olomouc ve věcech týkajících se zvonů.

První zájemci si mohli publikaci koupit v sobotu v Katolickém domě na akci Třeboňský kapr. Knížka je k dostání ve farním muzeu a v bývalé charitní prodejně Ledňáček naproti kostelu. V příštím týdnu se objeví i na pultech zábřežských knihkupectví. Stojí osmdesát korun.