„Podle našeho názoru jde o alibistické zbavování se odpovědnosti a povinnosti zabránit vzniku úrazů a zajištění možnosti pohybu občanů, zejména invalidů, matek s kočárky a malými dětmi, dětí a spoluobčanů s omezenou pohyblivostí," píše se v petici.

Její autoři se vedení města ptají, zda v případě sněhové nadílky či ledovky nebudou tito občané odsouzeni k domácímu vězení.

„Dále není v současném plánu garantován ani přístup do obchodů, zdravotnických a sociálních zařízení a je významně ztížena dostupnost objektů pro zdravotníky nebo poštovní doručovatele," uvádějí autoři petice, mezi nimiž jsou i dva zastupitelé za opoziční KSČM.

Ti hodlají celou věc otevřít i na jednání zastupitelstva, které by se mělo konat ještě v lednu.

„Příkladem může být Bezručova ulice, kde je u autobusové zastávky cedule, že chodník se v zimě neudržuje. Přitom hned naproti je poliklinika, kam chodí spousta lidí," uvedl příklad člen petičního výboru a zastupitel Milán Šebesta.

„Navíc po stavbě kanalizace není řada chodníků v takovém stavu, v jakém by měla být, což možnost pohybu ještě zhoršuje. Problémy pak mají hlavně starší občané nebo invalidé. Požadujeme, aby se zimní údržba rozšířila alespoň na stejnou úroveň jako loni," dodal Milán Šebesta.

Starosta: Rozšiřujeme podle požadavků

Podle starosty města Františka Johna je ale letošní rozsah zimní údržby stejný jako v předchozích letech.

Pouze pro lepší orientaci občanů byly neudržované úseky označeny přímo v terénu značkami.

„Naopak se zimní údržba rozšiřuje na základě požadavku občanů i firem. Musíme reagovat na skutečné potřeby občanů, ale zároveň efektivně nakládat s veřejnými prostředky," řekl starosta John.

Všechny ulice by přišly na šest milionů

Upozornil, že udržovat všechny chodníky, by bylo pro městskou kasu příliš nákladné. Peníze by pak chyběly jinde, například na opravu chodníků.

„V současnosti vynakládáme na zimní údržbu jeden až dva miliony korun za sezonu. Pokud ale přijde opravdu sněhová kalamita, vyšplhá se suma i na více než milion měsíčně. Ročně by to pak údržba všech ulic a chodníků ve městě mohla stát i šest milionů," sdělil zábřežský starosta.

O tom, že se nebudou v zimě plužit a sypat všechny chodníky, rozhodlo tehdejší vedení města už v roce 2009.

Reagovalo tak na novelu zákona, která přenesla odpovědnost za údržbu chodníků, ale také za škody a úrazy, jež na nich vzniknou, z majitelů přilehlých nemovitostí na města.

„Mnoho lidí tím pádem přestalo chodníky odhrnovat a náklady se zvýšily. Poděkování patří všem občanům, kteří i přes změnu právní úpravy nadále udržují chodníky kolem svých nemovitostí," dodal starosta John.

Plán údržby na webu

Informace, které úseky, kdy a kdo uklízí a kdo je za kvalitu provedené práce zodpovědný, jsou uvedené v plánu zimní údržby. Dokument je k dispozici na městském webu.

Letos je jeho součástí také nově graficky zpracovaná a přehledná mapová příloha. Ta má lidem pomoci se zorientovat, které chodníky se neuklízejí, ale také na koho se mají obrátit s případnou stížností kvůli špatné údržbě.

Případné připomínky nebo náměty na změnu či rozšíření zimní údržby mohou lidé sdělit do konce února odboru technické správy města.

Také město Šumperk má na svých webových stránkách aplikaci věnovanou zimní údržbě.

V ní se nachází nejen zobrazení pořadí úklidu jednotlivých komunikací, ale také doba, za kterou by měly být chodníky uklizené.

Pokud má někdo z občanů k zimní údržbě komunikací připomínky, může využít další funkce, a to zaslání e-mailu s přesným označením místa, kterého se dotaz nebo připomínka týká. Odpovědný správce komunikace a dispečerské pracoviště zimní údržby dostane e-mail se zobrazením místa, které odesilatel označil.