Město chce prkýnkářům vyjít vstříc a vytvořit jim podmínky pro jejich zábavu. Vhodné zázemí by mohli najít v bývalém lomu na Skaličce. „Plocha pro skejťáky v Zábřehu žádná není a dlouhodobě po tom lidé volají," objasnil starosta Zábřehu František John, co město k nápadu vedlo.

Skatepark má být umístěn na volné ploše v patře lomu. Navržený je jako kombinace takzvané streetové plazzy, která obepíná betonový skateboardový bazén s propojením na obou koncích. Tím by byla zajištěná průjezdnost celého parku. Celkem zabere plochu téměř tisíc metrů čtverečních.

Park má obsahovat překážky, jež splňují současné trendy skateboardingu. Jedná se především o technické prvky, které jsou velice oblíbené, jako jsou slideboxy nebo raily. Členitý bazén bude mít různé zatáčky a vyvýšeniny.

Betonové překážky

„Jednotlivé překážky jsou navrženy a poskládány tak, aby umožňovaly plynulý průjezd celým skateparkem, při kterém jezdec využívá různé části překážek k provádění triků. Při návrhu designu velice rádi využíváme i betonové prefabrikované překážky, které jsou mezi jezdci velmi oblíbené," uvedla firma Mystic Construction ve své studii, kterou pro město vypracovala.

Bývalý lom, ve kterém se kámen netěží už od devadesátých let, by tak získal zajímavé a smysluplné využití. Vytvořilo by se zde jakési centrum pro příznivce adrenalinové zábavy.

Přízemí lomu využívají od letoška bikrosaři, kteří si zde s pomocí města vybudovali tréninkový BMX areál. „Lom na Skaličce je atraktivní a přitom klidné místo, kde nebudou skateboardisté nikoho rušit," přiblížil výhody této lokality starosta John.

Náklady na stavbu skateparku se odhadují asi na čtyři miliony korun bez daně z přidané hodnoty. S daní se částka vyšplhá k pěti milionům. Plusem betonového skateparku jsou minimální náklady na údržbu.

Chtějí zjistit, jaký je zájem

Ještě předtím, než vedení města a následně zastupitelé rozhodnou o tom, zda vybudování skateparku zařadit do rozpočtu na příští rok, chtějí tento záměr projednat se samotnými prkýnkáři. Těm předloží studii k posouzení na společném setkání, které se uskuteční v pondělí 26. září v sedmnáct hodin přímo v lomu na Skaličce. „Chceme při něm také zjistit, jaký je o tento sport ve město opravdu zájem," dodal zábřežský starosta.

Stejná firma, jaká zpracovala studii skateparku pro Zábřeh, vybudovala obdobné zařízení loni v Šumperku. To je ale podstatně větší. Celkem zabírá plochu šestnácti set metrů čtverečních a patří mezi největší na Moravě. V celé republice jsou pak jen dva další srovnatelné areály.

Šumperská radnice za sportoviště zaplatila osm milionů korun. Na konci letošního května šumperský skateboardový areál poprvé hostil špičkové závody. Odehrál se zde pátý ročník skateboardové soutěže Vans Shop Riot za účasti předních skateboardistů z celé republiky.