Pro vyhlášení referenda zvedlo ve středu 28. března ruku třináct zastupitelů. Předešli tak rozhodnutí krajského soudu, který by hlasování stejně  nařídil. Je pro něj totiž závazný únorový nález Ústavního soudu, u kterého přípravný výbor referenda uspěl se stížností. O lidové hlasování ve věci Wanemi odpůrci firmy marně snažili čtyři roky. Uspěli až letos.

Proč chtějí referendum až s volbou prezidenta, a ne na podzim s volbami krajskými?

„Stranická politika se v očích lidí tak zdiskreditovala, jsou tak znechuceni politikou, že účast na krajských volbách bude zřejmě velmi malá. U volby prezidenta je mnohem větší šance, že přijde dost lidí, aby bylo referendum platné,“ vysvětlil zmocněnec přípravného výboru a člen zastupitelstva Pavel Trhal (nez.).

Díky spojení s jinými volbami ušetří radnice čtvrt milionu korun, které by musela vydat, kdyby soud vyhlásil referendum na jakýkoliv jiný termín.
Proti referendu hlasovali Antonín Janhuba a Petr Šebesta (oba Volba pro město). „Referendum je podle mě zbytečné. Budeme se ptát občanů na to, co už stejně probíhá,“ řekl Janhuba v narážce na to, že soudy už řeší žaloby města na neplatnost všech smluv s Wanemi.

Referendum označil za zbytečné i jeden z největších odpůrců Wanemi Jiří Černý (nez.). „Samozřejmě pro ně zvednu ruku, abychom si mohli vybrat jeho termín, ale jinak je to už jen tanec na mrtvole. Výsledkem bude jen satisfakce pro nás, kteří jsme o referendum dřív marně usilovali,“ řekl Černý.
Podle Pavla Trhala je ale referendum důležité i do budoucna - pro případ, že by všechny smlouvy s Wanemi padly a začínalo se od začátku s čistým stolem.

Zástupce Wanemi Marek Štencl upozornil, že lidé mohou v referendu rozhodnout opačně, než chce přípravný výbor. Mohou dát přednost 350 pracovním místům, které Wanemi slibuje. V tom případě by radnice zřejmě musela stáhnout žaloby a s Wanemi spolupracovat, i když si to většina současných zastupitelů nepřeje.

Odpůrcům Wanemi se podařilo ve středu  také prosadit, aby pracovní skupina pro jednání s Wanemi ustavená loni v listopadu dostala nové a jednoznačné zadání: jednat s firmou jen o tom, jak její projekt zrušit.

Jen v náznacích zaznělo během jednání zastupitelů varování, o kterém by lidé před referendem měli vědět. I kdyby lidové hlasování dopadlo v neprospěch Wanemi, neznamená to, že by se nemohla soudit o náhradu škody. Podle mluvčího firmy Petra Vintrochy už do přípravy projektu vložila kolem osmdesáti milionů korun a nemůže za to, že nová reprezentace města má na její projekt opačný názor než ta předešlá.

„Lidé v referendu rozhodnou, zda nám město má, či nemá prodat pozemky. Ale nemá to žádnou souvislost s naší možností uplatnit škodu,“ řekl Vintrocha a dodal: „Rád bych se už dočkal nějakého rozhodnutí, ať už bude jakékoliv. A doufám, že kampaň před referendem bude vedena korektně.“
O riziku, že by vložené peníze firma mohla vysoudit, vědí i její největší odpůrci.

„Riziko existuje, ale podle mého názoru je minimální. Je otázka, jaké vložené náklady by Wanemi prokázala. Rozhodně by nešlo o miliardové částky jako náhradu ušlého zisku, jak dříve varovala,“ tvrdí Pavel Trhal.

„Nedá se vyloučit, že by firma něco vysoudila, proto by se s ní mělo intenzivně jednat o mimosoudní dohodě,“ řekl Jiří Černý.
Přípravný výbor sebral před více než třemi lety na podporu hlasování kolem čtyř tisíc podpisů. Ve středu se žádné davy lidí v kině Retro neobjevily. V publiku sedělo jen pár desítek lidí.

Jaké jsou podmínky referenda?

Aby bylo místní referendum platné, musí k urnám zamířit alespoň 35 procent voličů. V případě Zábřehu je to asi 4035 lidí. A aby byl výsledek hlasování pro město závazný, musí ho podpořit nejméně 25 procent všech voličů, tedy asi 2900 Zábřežanů.