Například rozsáhlou rekonstrukci ulice Jiřího z Poděbrad za více než 130 milionů korun prováděla v roce 2010 pardubická firma Miros. Zakázku na rekonstrukci přednádraží získala firma Chládek a Tintěra rovněž z Pardubic. Výjimkou je snad jen stavba střediska ekologické výchovy Švagrov, kterou vysoutěžila šumperská firma SAN-JV.

Naposledy radnice vyhlašovala soutěž na dodavatele demolice hasičské zbrojnice v Temenici. S nejnižší cenou přišla ostravská firma DAV, které radnice zakázku přiklepla. Zbrojnici chce firma zbourat za 461 tisíc korun, odhady nákladů se přitom pohybovaly kolem milionu korun.

„Ta cena je nereálná, jenom skládkování materiálu z demolice vyjde nejméně na 300 tisíc korun. Všechny náklady  jsem si nechal propočítat podle zadání soutěže, pokud bych s firmou měl na zakázce čtyři procenta zisku, cena by se pohybovala někde pod milionem korun," řekl Karel Ferenc, který vlastní menší stavební firmu a zaměstnává hlavně Romy. Do soutěže na demolici se přihlásil také, ale měl smůlu, obálku odevzdal o pouhé dvě minuty později.

Řada šumperských stavebních podniků kvůli nedostatku práce propouští zaměstnance. Radnice  ale  argumentuje tím, že nemá páky na to, jak místní stavebníky podpořit. „Samozřejmě by bylo ideální, kdyby zakázky získávaly místní stavební firmy, které zaměstnávají lidi ze zdejšího regionu. Ale musíme se držet zákona, který obcím ukládá, že rozhodujícím kritériem veřejných zakázek je nejnižší cena," řekl šumperský místostarosta Petr Suchomel.

Že ale podpora zaměstnanosti ze strany obce možná je, dokazuje obec Nový Malín. Obec již dvanáct let provozuje vlastní stavební firmu, která pro ní vykonává téměř veškeré práce. Obecní firma vybudovala například cyklostezku, postavila čističku či zateplila mateřkou školku. Práci v ní nyní má kolem 80 lidí, každé léto přibývají zhruba tři desítky brigádníků z řad studentů.

„Nevidím důvod, proč práce pro obec zadávat jiným podnikům, když je přitom spousta místních lidí bez práce. Systém nám funguje, výběrové řízení vždy nastavíme tak, aby vyhrála naše firma," řekl starosta Nového Malína Josef Minář. Malínský starosta zároveň kritizuje zákon, podle něhož radnice musejí respektovat nejnižší cenu. „Řídit se podle nejnižší ceny je nesmysl. Pokud někdo nabídne cenu nižší o více než patnáct procent, než je odhad nákladů, je to podezřelé. Nabídky nižší třeba o třicet, čtyřicet procent, jsou již nesmyslné, protože každému musí být jasné, že se práce za takové peníze udělat nedají," míní Josef Minář.