Na zhruba hektarovém prostranství se nacházela louka. Na původně rovinatém prostoru před několika lety přibyly tři kopce hlíny. Mezi nimi letos stavbaři vybudovali asfaltový ovál pro kolečkové bruslaře nebo děti na odrážedlech a cestičky s mlatovým povrchem. Součástí investice za pět a půl milionu korun bylo rovněž veřejné osvětlení.

„Při stavbě jsme se potýkali s vysokou hladinou spodní vody a málo stabilním podložím. Park se nachází na bývalých rybnících. Aby se zvýšila únosnost, musely se pod cesty sypat velké vrstvy makadamu,“ poznamenal starosta Zábřehu František John.

Letošní etapa prací je hotová. O víkendu areál otestovali závodníci v cyklokrosu.

„Park je podle mě dobrý nápad, jak tento prostor využít. Spousta lidí chodí tady na hráz rybníka na procházky a tohle bude další místo, kam se bude dát zajít,“ poznamenala Kateřina Černá.

Příští rok bude následovat samotné založení parku, tedy výsadba stromů. Náklady budou zhruba stejné, jako letos.

„Pro založení parku chceme využít dotace z Operačního programu životní prostředí. Je velká šance, že peníze dostaneme, protože se bude jednat o úplně novou zeleň ve městě,“ dodal starosta John.