Centrum pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny v takzvaném Zámečku sídlí od pondělí 21. března. Ocelová plastika s okřídleným kolem na nádvoří však připomíná, že budova sloužila jako železniční střední škola. Středoškoláci však objekt využívají jen minimálně.

„Máme tam dvoje dílny a jednu učebnu, kde probíhá teoretická výuka pro tři třídy. Budovu využíváme asi z deseti procent. Část prostor pronajímáme nejrůznějším organizacím, pro spolkovou činnost, středisku výchovné péče, které tam má kanceláře. Nachází se tam coworkingové centrum (sdílená kancelář, pozn. red.). A téměř v polovině je nyní centrum pro Ukrajinu,“ nastínila využití budovy ředitelka Střední školy železniční, technické a služeb Irena Jonová.

Že byla většina prostor Zámečku před zřízením krizového centra prázdných, potvrdil i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. Kraj je zřizovatelem školy a vlastníkem budovy.

„Jako kraj máme v procesu prodej té budovy jako nepotřebné. V této chvíli je ale naopak velmi potřebná, hodila se nám přesně na zřízení takového zařízení. Úvahy o prodeji odsouváme na pozdější dobu,“ řekl při otevření asistenčního centra.

Územní asistenční centrum pomoci Ukrajině v budově Střední školy řemesel na Zámečku v centru Šumperku.
Uprchlíkům v Šumperku slouží centrum na Zámečku. Jak to tam funguje?

Výuka v osmi budovách? Děsivé

Žáci ze Zámečku by se měli přesunout do nové přístavby, kterou chce škola vybudovat ve svém hlavním areálu v ulici Generála Krátkého.

„Příští týden jsem pozvaná na jednání na kraj, kde bychom si měli celý projekt přístavby shrnout. A kraj rozhodne, jestli bude projekt zařazen do IROP (dotační program z fondů EU, pozn. red.) či ne. Z ekonomického, lidského, i vzdělávacího hlediska vše hovoří pro přístavbu. Náklady na provoz i jen při temperování té budovy jsou velmi vysoké. V lednu jsme platili za teplo osmdesát tisíc korun. Zvlášť v době, kdy se má začít lépe hospodařit s energiemi, provoz takové budovy nemůže být výhodný,“ řekla ředitelka Jonová.

V nové přístavbě by se mělo nacházet deset učeben a tři velké dílny. Přesunou se do ní například budoucí obráběči kovů. Pro učitele bude její zprovoznění znamenat méně přesunů po městě, pro školu velké provozní úspory.

„Zvýší se kvalita výuky i zájem o naši školu. Ta nyní funguje v osmi budovách, což je téměř děsivé. I náklady na opravy těch budov, které patří Olomouckému kraji, jsou velmi vysoké. Je to největší položka v našem rozpočtu,“ dodala Irena Jonová.

Budování zámeckého parku v Rudě nad Moravou.
Zámek v Rudě ožívá. Buduje se park, opravují byty a chystá se i kavárna

Směna areálu bývalé "obchodky" 

Olomoucký kraj se zbaví i areálu bývalé obchodní akademie v Mohelnici. Škola skončila v roce 2020. Důvodem byl neustále klesající počet žáků, na řadu problémů v chodu školy a výuce ukázala i zpráva České školní inspekce z roku 2016.

„Záměrem Olomouckého kraje je směnit nemovité věci v areálu bývalé Obchodní akademie v Mohelnici. Směna by měla být realizována mezi Olomouckým krajem a Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových,“ sdělila mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.