„V roce 2009 jsme dostali zámek za symbolickou korunu od Olomouckého kraje. Byl nicméně ve stavu, který vyžadoval spoustu prostředků na rekonstrukci. Když tu před třemi lety hořelo, nikdo by nevěřil, že ho za tři roky dokážeme opravit,“ řekl starosta Dolních Studének Radim Sršen. Této obci někdejší šlechtické sídlo patří.

Požár zámečku Třemešek u Dolních Studének v červenci 2018
Už se ví, proč hořelo v zámečku Třemešek. Příčina místní překvapila

Samospráva nejprve jednala s potenciálními investory, nakonec se však rozhodla využít evropských peněz a ze zámku vybudovat polyfunkční komunitní centrum. Nové zázemí zde našlo například rodinné centrum Vikýrek.

„Díky mým kolegyním z rodinného centra jsme mohli naše další působiště otevřít. Prostor se nám podařilo zčásti vybavit, zčásti bude dovybaven během dalšího půl roku,“ řekla členka výkonného výboru rodinného centra Veronika Maitnerová.

Cyklověž v Šumperku v pátek 16. července.
Oblibou dotáhla stojany u nádraží, stále je však cyklověž v Šumperku poloprázdná

V zámečku působí i společnost Pontis. „Pro nás to znamená rozvoj sociálního poradenství a také pomoc lidem v sociální nouzi. Dlouhodobě provozujeme třístupňové bydlení. V Šumperku máme tři byty návazného sociálního bydlení a jsme velmi rádi, že budeme moci poskytovat další byty i tady na Třemešku,“ sdělila zástupkyně ředitele obecně prospěšné společnosti Pontis Šumperk Bohdana Březinová.

Centrum sociálních služeb Pomněnka a sociální podnik Dobroty z Venkova budou v zámečku provozovat kavárnu a pět bytů pro hendikepované.

„Lidé s mentálním postižením dostanou v těchto bytech příležitost žít život srovnatelný s jejich běžnými vrstevníky. V prostorách Třemešku rozšíříme aktivity denního centra a v kavárně, kde budeme zaměstnávat lidi se sníženou pracovní schopností, budou lidé s mentálním postižením získávat pracovní návyky,“ popsala Lenka Ruta.

Tamás Ferenc Tunkel (vpravo) na zámku v Zábřehu.
Potomek Tunklů rozezněl po půl tisíciletí zvon svých předků

Z původních třiceti se rozpočet stavby nakonec vyšplhal na sedmdesát milionů korun. Padesát milionů pokryly dotace, pro financování oprav nakonec posloužilo sedm dílčích projektů.

„Když se v jedné budově skloubí více věcí, je to pro nás velmi důležité. I do budoucna budeme takové projekty podporovat. Tento projekt je jeden z těch, který se dá ukazovat jako správný příklad,“ poznamenal náměstek ministerstva pro místní rozvoj Zdeněk Semorád.

Šumperská sanatorka před zbouráním
OBRAZEM: Prohlédněte si staré šumperské sanatorium. Před třemi lety ho zbourali

Zámek na Třemešku postavil v 80. letech 16. století Jan Bukůvka. Z éry tohoto rodu pochází monumentální vstupní portál u vchodu do budovy. Před druhou světovou válkou zámek patřil rodině Mauthnerů.

„Velkým impulzem pro nás bylo, když zámek před pěti lety navštívila dcera a vnučka bývalých majitelů. Provázel jsem je zámkem, kde tehdy ještě fungovala sociální ubytovna, kterou jsme zdědili při převodu z kraje. Styděli jsme se za to, co se tu za minulá léta napáchalo a slibovali jsme si, že s tím něco uděláme,“ poznamenal Radim Sršeň.

Bývalý pivovar na Třemešku.
Kdysi skvost, pak topivo pro Romy, nyní ruina, která spadne: pivovar Třemešek

Slavnostního otevření zámku se účastnila i vnučka posledních majitelů Petra Svátková. „Jsme vděčni, že s vámi můžeme tuto mimořádnou událost sdílet. Váže se sem historie našeho dědečka, který tu do války vyrůstal a strávil tu dětství. I kroky spojené s rekonstrukcí byly z Anglie sledovány naší tetou. Všem, kteří se na rekonstrukci podíleli, patří neuvěřitelný kompliment. Je to nádherné dílo,“ pronesla.