„Krize se nebojíme. Hostie se budou vyrábět a prodávat dál. Naše hostie jsou kvalitní, takže nemáme strach ani konkurence z Polska,“ řekl s úsměvem ředitel Unity Milan Uhlíř.

Uvedl, že určitý útlum může nastat ve výrobě lázeňských oplatků, které Unita rozváží do celé republiky. „Pokud nebudou mezi lidmi peníze, tak se nebudou oplatky kupovat. Pak na léto nebudeme nabírat brigádníky,“ řekl Uhlíř.

V Unitě ročně vyrobí na dvacet milionů hostií. Rukama zkušených pracovníků projde denně na sto tisíc drobných kulatých oplatků. Každý musí prohlédnout a oddělit vadné kusy od těch, které se rozesílají do všech farností v republice.

„Dá se to zvládnout. Neděláme jednu operaci celých osm hodin. Střídáme se a za ty roky už máme grif,“ řekla Jana Tesařová. „My se v práci i hodně nasmějeme. Máme tady skvělý kolektiv,“ přidala se Angelika Boldiová.

Díky hostiím a oplatkům má ve výrobně zajištěnou práci patnáct lidí. Pro Bílou Vodu, která se v současné době potýká s více než dvaadvacetipro­centní nezaměstnaností, by jakékoliv propouštění mělo dramatický dopad.

V současné době obec hlásí sedmatřicet nezaměstnaných lidí z celkového počtu sto třiceti čtyř práce schopných obyvatel obce.