O revitalizaci celé lokality se mluvilo už několik let. Čtyřicet let staré sídliště je typickou ukázkou socialistické panelákové výstavby i se všemi problémy, které to dnes přináší. Nejvíce chybějí parkovací místa, protože tehdy nikdo nepočítal s tím, že jednou bude mít auto každá rodina.

„Největším problémem je dnes parkování. Míst pro auta je málo a navíc jsou na některých z nich jen zatravňovací čtverce, takže když trochu zaprší, tak tam stojí voda. Pak nás také trápí stav chodníků, jsou totálně rozbité," popsal hlavní problémy Jaroslav Vašíček, který na sídlišti bydlí.

Práce budou rozvržené do dvou let. „Letos se obnoví povrch vozovek a udělají přípravné práce na stavbu parkovišť a chodníků. Budou se také muset přeložit telefonní kabely, protože sondy ukázaly, že místy jsou zakopané málo hluboko," přiblížil letošní objem prací starosta Mohelnice Pavel Kuba.

Projektová dokumentace řeší revitalizaci celé lokality. „Kromě rekonstrukce vozovek, chodníků a veřejného osvětlení se počítá s opravami stávajících parkovacích ploch a stavbou velkokapacitního parkoviště. V parčíku u restaurace ve vnitrobloku přibudou lavičky. Památník obětem druhé světové války, který tam dnes je, hodláme přemístit na městský hřbitov," popsal některé z chystaných změn mohelnický starosta.

Sídlištěm se bude vinout také cyklostezka. Ta usnadní cestu do práce zaměstnancům dvou největších firem ve městě – Siemensu a Helly. V budoucnu ji bude možné napojit na už hotové cyklostezky směrem na Libivou i na Moravičany, takže kolaři budou moci bezpečně projet napříč městem.

Most přes říčku Mírovku stavební firma upraví tak, aby byl bezbariérový a snadno se přes něj dostali i vozíčkáři nebo maminky s kočárky. U lávky bude na vozovce zpomalovací práh, který přibrzdí řidiče, protože v sousedství je základní škola.

Projekt počítal s náklady kolem třiceti milionů korun. Ve výběrovém řízení se ale cenu podařilo podstatně snížit. Zvítězila v něm společnost Eurovia, která nabídla cenu 19,2 milionu korun včetně daně z přidané hodnoty. Veškeré práce mají být hotové do konce července příštího roku.