Vyhláška o hazardu stanoví, že provozovatelé heren ve městě nesmí vyvěšovat reklamu, která je vidět z veřejného prostranství.

„Na hernách by měla být okna zabezpečena tak, aby nebylo vidět dovnitř, neměly by na nich blikat světelné reklamy. Vyhláška stanovuje i omezení velikosti písma a další záležitosti," řekla starostka Jeseníku Marie Fomiczewová.

Na této formě omezení hazardu se jeseničtí zastupitelé dohodli již v dubnu. Ze tří variant restrikcí vybrali tu nejmírnější. „Je to lepší než nic, ale osobně jsem pro větší omezení. Byla bych pro, aby existovaly jen dvě, tři herny někde na okraji města," míní Jeseničanka Marie Nováková.

Ve čtvrtek 11. září zastupitelé schválili také vyhlášku o vymezení nočního klidu. Radnice chce pomocí ní stanovit pravidla pro pořádání kulturních a společenských akcí ve večerních a nočních hodinách.

Pokud chtěli organizátoři pořádat hlučnou akci i po desáté hodině večerní, museli dosud žádat radní o výjimku. Občas se stávalo, že žádosti podávali těsně před konáním akce.

„Rada tak byla často postavena před situaci: Když nám akci nepovolíte, budeme mít ztrátu, protože už máme objednané kapely," řekla starostka Fomiczewová.

Nová vyhláška zkracuje dobu nočního klidu v pátky, soboty a ve dnech před státními svátky v červenci a srpnu od půlnoci do šesté hodiny ranní. Výjimky mohou radní udělovat i nadále, pořadatel však o ně musí požádat s třicetidenním předstihem.

Problémy s hlukem řešila část obyvatel města o uplynulých prázdninách. Lidé si stěžovali na hudební produkce, které se v některých případech táhly až do dvou hodin do rána.