Ta v roce 2006 vůbec nevznikla. Jednorázová dohoda tehdy směřovala jen k obsazení postů starosty a místostarosty zástupci ODS a lidovců, čili bez tehdejšího starosty Petra Fabiána. Za slib dvou míst v radě města dohodu podpořili komunisté. Teď by měli z rady odejít.

„Další koaliční jednání by mělo být tento týden. Pokud se nedohodneme a koalici nevytvoříme, tak z rady odstoupím. S komunisty už tam sedět nebudu,“ řekl Martin Paclík (ODS), který byl iniciátorem koaličních jednání.

Spolu s dalšími členy ODS se pokouší obnovit místní sdružení strany, tedy znovu získat licenci odňatou v březnu 2007 za spolupráci s komunisty v radě města.

Právě na základě slibu, že se pokusí stav změnit, dala oblastní rada ODS Paclíkově skupině doporučení k udělení licence. V pětičlenné skupině jsou i zastupitelé za ODS Petra Kubalíková a Zdeněk Kunrt, starosta Zdeněk Kolář (ODS) v ní není.

Martin Paclík zdůrazňuje, že při rekonstrukci rady nejde jen o licenci pro ODS.

„Kdo sleduje jednání zastupitelstva, ví, že situace je neúnosná, je třeba ji uklidnit a stabilizovat. Nelze to takhle táhnout až do voleb. A zástupci pravicových stran včetně starosty by si měli ujasnit, zda chtějí vládnout s KSČM, nebo ne,“ řekl Paclík.

Dodal, že koalice by měla odrážet výsledky voleb, což se dnes neděje. Volba pro město je v opozici, i když měla čtyři mandáty stejně jako ODS či nezávislí.

Radní za nezávislé Pavel Zubík ví o tom, že předběžná verze koaliční smlouvy už se připravuje.

„Současné zastupitelstvo je tak rozklížené, že nikdy není jasné, jak hlasování dopadne. Myslím ale, že řadu problémů městu vytvořil starosta svým způsobem jednání. A jak tohle budeme řešit, to jsem zatím neslyšel,“ řekl Zubík.

Radní za KSČM Jiří Černý je přesvědčen, že podstata problému vůbec není v KSČM, za kterou byl jako nestraník zvolen.

„Na radnici se hádá starosta s místostarostou, starosta s tajemníkem, ODS má kvůli licenci nůž na krku a my to teď odneseme. Stranické půtky ani osobní a skupinové ambice by ale neměly ovlivňovat řízení města,“ řekl Černý.

„Jakou má logiku, že nesmiřitelní odpůrci z doby voleb – ODS a Volba pro město – se teď hodlají spojit? Radního Paclíka jsem považoval za slušnějšího. U místostarosty Sommera jsem nabyl dojmu, že mu jde jen o to, dožít ve funkci do důchodu," myslí si Černý.

„Proto se k našemu odstranění jeho KDU-ČSL připojí. Jsme pracovití a taky patříme k odpůrcům záměru firmy Wanemi a to někomu vadí. Že v některých věcech hlasujeme stejně jako ODS, to přece neznamená, že koaličně spolupracujeme,“ doplnil radní za KSČM.

Černý se dostal prostřednictvím mailové pošty do slovní přestřelky s mluvčím radnice Milanem Kratochvílem. Ten ve volbách kandidoval jako lídr nezávislých, zvolen ale nebyl. Černý se ho zeptal, zda je organizátorem nové koalice a zda pracuje na koaliční smlouvě. Přímou odpověď však nedostal.

Kratochvíl napsal, že za hybatele uvažovaných kroků se nepovažuje. „Nenabyl jsem dojmu, že by důvody změn byly stranické či osobní, jak naznačujete, ale naopak v nich spatřuji snahu vyřešit hodně palčivý problém – vyvést Zábřeh z patové situace, která nesvědčí vůbec nikomu,“ napsal Černému Kratochvíl.

Mandát zastupitele složila v minulém týdnu Irena Fügnerová (Volba pro město). Svůj krok nechtěla komentovat, ale podle dostupných informací má pro něj osobní důvody, které se současným děním v zastupitelstvu nijak nesouvisejí.