Slušnou palební sílu představují zbraně, které vlastní lidé v šumperském i jesenickém regionu. Pokud by se počet obyvatel v okrese Šumperk vydělil počtem evidovaných střelných zbraní, vyšlo by, že flintou či pistolí je vyzbrojený každý sedmnáctý člověk.

V evidenci šumperské policie figuruje 7330 zbraní, které vlastní 3157 držitelů zbrojního průkazu. Policisté rozlišují čtyři kategorie střelných zbraní, které se dělí podle stupně společenské nebezpečnosti. Do nejvyšší kategorie spadají například samopaly, které soukromá osoba může vlastnit pouze se zvláštní výjimkou policie. Na Šumpersku jsou evidovány tyto zbraně pouze dvě. Nejvíce rozšířené jsou lovecké a sportovní zbraně, kterých je na Šumpersku více než pět tisíc, o něco méně je palných zbraní sloužících k osobní ochraně.

Zájemci o zbrojní průkaz musejí podstoupit složitou proceduru. Při ní například policisté prověřují, zda se žadatel v minulosti nedopustil trestného činu, v němž figurovala zbraň. „Policie si vždy vyžaduje opis z trestního rejstříku. Zatímco ve výpisu se některé tresty zahlazují, v opisu jsou uvedeny všechny,“ vysvětlil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň. Žadatelé se ale naopak nemusejí obávat psychotestů, jejich způsobilost k držení zbraně posuzuje pouze praktický lékař. Ten je také povinen informovat o vážných změnách zdravotního stavu držitele. Například pokud se objeví psychické onemocnění.

Tento systém ale vždy nefunguje. Před časem se například v Šumperku pokusil zastřelit legálně drženou pistolí muž, který se delší dobu léčil s depresemi a již jednou zbraň proti sobě namířil. Sebevrah nakonec přežil. Tento případ ovšem není ojedinělý.

Nelegálně držené zbraně, které zpravidla slouží k trestné činnosti, jsou již jinou kapitolou. Kolik načerno držených pistolí mezi lidmi koluje, odhadnout nelze.

Na Šumpersku loni policisté řešili osm trestných činů, kdy pachatel použil zbraň. Z nich pouze jedna zbraň byla nelegální. Letos se jednalo zatím o jediný případ. Do pobočky mohelnické Komerční banky přišel muž s pistolí v ruce pro peníze. Policisté lupiče zadrželi již po dvou hodinách i s pistolí, kterou si na přepadení banky opatřil od překupníků.

Trestné činy se zbraní nejsou časté ani na Jesenicku. Za poslední roky řešila policie pouze tři případy. Vždy se jednalo o vyhrožování plynovou pistolí. Naposledy hrozil pobyt za mřížemi dvaadvacetiletému mladíkovi z Lipové, který křičel na skupinku dalších mladých lidí, že všechny zabije. Soudce nakonec muže propustil na podmínku, mladík zároveň přišel o svou hračku.

#nahled|https://g.denik.cz/59/1b/infografika_zbrane_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/59/1b/infografika_zbrane.jpg|#