Od vašeho působení ve funkci senátora uplynulo několik měsíců, jak byste ho zhodnotil?
Pokud se týká Senátu, šlo především o úplně novou zkušenost. Bylo třeba se zorientovat v nové problematice, v systému jednání i hlasování na plénu, v práci klubu i výboru, nakonec i v budovách Senátu, které jsou docela slušným labyrintem. Doufám, že se mi to podařilo a nové zkušenosti budu moci dále rozvíjet ku prospěchu svého okolí. Také jsem objevil výhody železniční dopravy, kterou plně využívám. Získávám tím další čtyři hodiny pracovního času.

Jaká je spolupráce s vašimi kolegy? V lavici sedíte například s Jiřím Čunkem či Tomiem Okamurou…
Spolupráce s nejbližšími kolegy se odehrává hlavně v rámci klubu, kde předjednáváme všechny body programu. Náš klub není nijak sevřen nařízeními, kdo a jak má hlasovat, takže má každý prostor pro svobodné vyjádření svého názoru. Osobně ale spolupracuji dobře se všemi kolegy v Senátu napříč celým spektrem. Jak jsem slíbil před volbami, hlasuji v zájmu rozumu a věci samotné, nezajímá mne, kdo zákon předkládá, ale pouze to, je-li skutečně dobrý a prospěšný. Drtivé většiny kolegů si velmi vážím, myslím, že odvádějí dobrou práci a z atmosféry v Senátu je cítit uvážlivost a vzájemný respekt.

Kdysi jste řekl, že byste chtěl do Senátu přinést podobně příjemnou atmosféru, která panuje na šumperské radnici. Daří se vám to?
To uvidíme za nějaký čas. Snažím se o to. Jsem přesvědčen, že základem pozitivního rozvoje společnosti je slušné, poctivé a korektní jednání. Velmi o to usiluji a musím říci, že v drtivé většině případů mám kontakt s lidmi, kteří jsou podobného přesvědčení. Tak snad společnými silami by se nám mohlo vytvoření dobré pracovní atmosféry podařit. Pouze ve chvílích, kdy se věcná debata zvrhne v tupou stranickou přestřelku, tak cítím falešné tóny a někdy mám lehce husí kůži. Stejně tak ve chvíli, když si někdo myslí, že zvolením senátorem se stal nejchytřejším na světě, člověkem, který ví úplně všechno a všemu rozumí nejlépe. Ale nestává se to příliš často.

Jaká je vůbec mezi senátory nálada vzhledem k současnému, poněkud krkolomnému, politickému dění?
Záleží na tom, jak hluboce jsou kolegové vtaženi do děje. Asi to silněji vnímají ti, kteří zastávají významné stranické pozice. Tam je cítit napětí. Ale celkově je opět v Senátu cítit spíše klid a jistý nadhled. Možná je to dáno i tím, že nemáme takové kompetence jako Poslanecká sněmovna, kde bude vláda brzy bojovat o důvěru. Pokud se týká celkového názoru na dění kolem bývalého premiéra a vazebně stíhaných poslanců, převládají spíše rozpaky, pocit nedostatku informovanosti a z toho plynoucí nervozita. To není příliš dobré a budeme usilovat o to, abychom nejméně na výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, kterého jsem členem, dostali kvalitní informace.

Pokud se vrátíme k funkci starosty města Šumperka, budete kandidovat v příštích komunálních volbách?
Do zastupitelstva ano. Další rozhodnutí se budou odvíjet od výsledku voleb. Platí stále stejně, že jsem připraven pro město pracovat z jakékoliv pozice. O tom, ze které to konkrétně bude, rozhodnou občané Šumperka ve volbách na podzim 2014.

Kdybyste měl jmenovat nejdůležitější věc, již teď máte ve městě vykonat, která by to byla?
Udržet v předvolebním roce, který bývá vždy trochu vypjatější než ty předchozí, atmosféru práce a rozumu v zastupitelstvu. Kde vládne rozum, tam není těžké vyřešit cokoliv.

Co považujete za největší úspěch města, kterého se letos podařilo dosáhnout?
V ekonomicky velmi obtížné době máme rozpočet, který je bez dluhů, s velkým investičním prostorem, který dává i do budoucnosti zajímavé možnosti rozvoje. V takovém prostředí se pracovně dobře dýchá a klidně spí.

Co je podle vás největším problémem vašeho současného starostování?
Necítím žádný vážný problém. Radnice je stabilizovaný organismus, pečlivě budovaný mnoho let. Úřad je řízen v každodenní práci odborníky, mými spolupracovníky, kterých si velmi vážím. Za kormidlem stojí moudré zastupitelstvo, které se do této chvíle nedalo vykolejit žádnými „zaručenými" informacemi, trestními oznámeními a podobnými snahami o destabilizaci. Největším problémem tedy může paradoxně být to, že některým skupinám lidí vadí klidné a věcné vedení města. Rádi by dění na radnici „oživili" a investují do této snahy značné finanční prostředky neznámého původu. Mobilizují stínové struktury z minulé doby, vydávají nesmyslné pamflety a šuškají „zaručené zprávy", tedy trapné pomluvy, všude kolem sebe. Sázejí na to, že lidé takové informace rádi poslouchají a stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Je to stará osvědčená metoda. Tak uvidíme, jak to v Šumperku zabere.

Kdyby město najednou „zázrakem" získalo do rozpočtu 100 milionů korun, jaké by podle vás bylo nejlepší využití této částky?
To opravdu nevím. Asi bychom je zařadili do investičního rozpočtu a postupovali podle plánu, který jsme přijali. Na řadě je knihovna, zimní stadion, plavecký bazén, in-line centrum, kino, rekonstrukce sídlišť, parkování, chodníky, křižovatky. Tak by peníze asi skončily někde v těchto investicích.

Zkuste vyjmenovat tři důvody, proč se právě v Šumperku dobře žije?Zdeněk Brož.1. Neobvyklé propojení města se zelení parků i okolní přírody. Po deseti minutách chůze či pár minutách na kole jste v krásné a čisté přírodě, ať se vydáte na kteroukoliv stranu z centra, za dalších pár desítek minut jste v okolních horách.
2. Nevyčerpatelná nabídka využití volného času. Nabídka kulturních, sportovních a jiných zábavných aktivit, srovnatelná s několikanásobně většími městy.
3. Šumperk je nejkrásnější město v České republice. Za svůj život jsem dostal několik nabídek na práci a život někde jinde. Vždy v tom okamžiku za srovnatelně lepších ekonomických podmínek. Vždy jsem s díky odmítl. Šumperk je město, které se neopouští.