Od září 2004 lze obor všeobecná zdravotní sestra studovat pouze na vysokých nebo vyšších odborných školách. Na střední škole jej v současné době nahradil obor zdravotnický asistent.

Letos vycházejí první maturanti, většina z nich má zájem o další vzdělávání. Řada studentů pokračuje na vyšších zdravotnických školách.

„Ty nabízejí nejrůznější diplomované obory, například zdravotnický záchranář, všeobecná sestra, farmaceutický asistent, nutriční terapeut, oční technik, ortotik – protetik. Na vysokých školách mohou získat vzdělání pro práci porodní asistentky, fyzioterapeuta nebo radiologického asistenta,“ řekla zástupkyně ředitelky Střední zdravotnické školy v Šumperku Anna Bukovská.

Škola také nabízí nematuritní tříletý obor zaměřený na ošetřovatelství, také o něj je podle Anny Bukovské zájem.

O studium na šumperské „zdravce“ je stále velký zájem. Každoročně se hlásí více dětí, než škola může přijmout. Škola již dávno přestala být doménou dívek, hlásí se stále více chlapců.

Letos se poprvé v historii ani nekonaly přijímací zkoušky, škola si vybrala z uchazečů s nejlepším prospěchem. „Snažíme se mapovat další působení našich absolventů, jen mizivé procento nezůstává v oboru,“ dodala Bukovská.

Vzdělaných sester je ale i přesto málo, chybějí i v Šumperské nemocnici. „V současné době nemocnice hledá čtyři sestry na oddělení ARO,“ uvedl Tomáš Želazko, mluvčí společnosti Agel, která vlastní síť zdravotnických zařízení na Moravě.

Podle Ireny Pejznochové z České asociace sester by řešením pro nemocnice bylo lepší finanční ocenění práce sester a zvýšení počtu pomocného personálu.

„V posledních letech přibývá těžce nemocných pacientů a zároveň ubývá pomocných profesí. Sestry zůstávají na všechno samy,“ konstatovala Pejznochová. Její slova potvrdila paní Eva, zdravotní sestra ze Šumperka, která si nepřála zveřejnit své jméno.

„Před mateřskou jsem několik let pracovala na interně, byla to neskutečná dřina a třísměnný provoz také nebyl žádný med. Ve zdravotnictví jsem sice zůstala, protože mě ta práce uspokojuje, ale jako sestra na oddělení už bych pracovat nechtěla,“ svěřila se paní Eva.

#nahled|https://g.denik.cz/59/85/infog_sestry_nedostatek_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/59/85/infog_sestry_nedostatek.jpg|Polovina nemocnic má problém s nedostatkem sester#