Vratné kelímky návštěvníci na zářijové kulturní akci u zábřežského zámku používali poprvé.

„Po Dnech evropského dědictví nebo Radniční noci jsme mívali minimálně pět velkých pytlů plných odpadů, k tomu dva plné velké koše u zámku. Teď byl pytel jeden a ani ne plný. Odpadu by bylo ještě méně, kdybych do něj nesebrala dvě velké krabice od pizzy,“ popsala potěšeně mluvčí města Zábřehu Lucie Mahdalová.

Do vratných kelímků nápoje točil místní pivovar. Přechází na ně v letošním roce, a to i z ekologických důvodů. Očekává totiž, že používání jednorázových kelímků v budoucnu omezí předpisy.

„Vratné kelímky máme v testovacím režimu. Zatím se nám to jeví jako dobré. Nákladovost kelímku je vyšší, ale protože je vratný, může se používat opakovaně. Je to cesta budoucnosti a předpokládáme, že ve vratných kelímcích budeme pokračovat,“ sdělil Miloš Hrabák, jednatel firmy provozující zábřežský pivovar Welzl.

Zadní část sídliště Severovýchod v Zábřehu  - září 2019
Obnova největšího sídliště v Zábřehu je zase o krok blíž

I jako suvenýr

Ačkoli jsou kelímky opatřené logem pivovaru zálohované, část lidí si je nechává jako suvenýr. „Návratnost je dvě třetiny až tři čtvrtiny kelímků. Záleží akce od akce,“ poznamenal Miloš Hrabák.

Z vratných kelímků letos poprvé pily nejen pivo téměř dvě tisícovky návštěvníků přehlídky Flám fest. Pro pořadatele ze Zábřežské kulturní to byla první zkušenost s tímto způsobem podávání nápojů pod širým nebem. Na rozdíl od akce u zámku zvolili jiný způsob. Čisté kelímky si pronajali od firmy, která si je použité po festivalu odvezla. Nebylo tak nutné řešit jejich mytí.

„Chtěli jsme to zkusit. Doba nás k tomu tlačí. Spousta lidí, kteří jezdí na festivaly, už ví, o co jde. Nejsou překvapeni, když musí za kelímek platit padesát korun zálohu,“ řekl produkční Zábřežské kulturní Vratislav Jarmar.

„Co se týká úklidu, bylo to úžasné. Odpadu je minimum, na stolech není nepořádek, jenom pár kelímků od panáků. Lidé jsou spokojeni, že se nebrodí v odpadcích. Důležitá je i ekologie,“dodal Vratislav Jarmar s tím, že s využitím vratných kelímků počítají i do budoucna.

Město Zábřeh hodlá koupit vlastní vratné kelímky. „Dívali jsme se po vzorech a chceme si udělat vlastní kolekci,“ uzavřela Lucie Mahdalová.

Slavnostní zakončení stavby opěrné zdi v Lipové-lázních.
Silnice u Lipové se už do potoka nesesouvá