Přes 2600 kusů vlnovek, které pomohou opravit stovky válkou poničených domů, věnovala firma Cembrit. S nápadem přišel její zaměstnanec Vít Gromeš. „Viděl jsem reportáž o pomoci na východní Ukrajině, kdy Člověk v tísni používal stejný materiál, jaký u nás vyrábíme. To se spojilo s dobrou zkušeností se zaměstnanci organizace a s tím, že mám rád Ukrajinu. Tak jsem se zkusil v Cembritu zeptat, zda bychom nepomohli," řekl Vít Gromeš.

Vedení podniku pomoc schválilo. „Jsme rádi, že můžeme takovouto humanitární pomoc poskytnout a přispět tak k opravě rozbitých domů na Ukrajině," sdělila Vítězslava Šindlerová ze společnosti Cembrit. „Střešní krytina tak poputuje k lidem, kteří jsou v tom nevinně. Prostě se stali obětí konfliktu a teď je potřeba jim pomáhat," dodal Vít Gromeš.

Člověk v tísni pomáhá na východě Ukrajiny od srpna loňského roku. „Materiál na opravu střech a oken dodáváme do vesnic v Doněcké a Luhanské oblasti. Seniorům nebo nemohoucím pomáháme i s opravami," přiblížil koordinátor ukrajinských projektů Člověk v tísni Vladislav Vik.

Nynější dodávku krytiny organizace použije na drobné opravy v zimě a především při rekonstrukcích na jaře. Každý lednový týden chce Člověk v tísni rozdat materiál na padesát domů. Do konce tohoto měsíce tak plánuje opravit celkem dvě stě staveb.
„Lidem rozdáváme podle potřeby střešní krytinu a skleněné výplně do oken. Stavební práce si většinou udělají místní sami. Pokud toho nejsou kvůli stáří či nemohoucnosti schopni, pomohou jim skupiny dobrovolníků," uvedl Kris Lizak, který má v ukrajinském týmu humanitární organizace na starosti rekonstrukce domů.

O dopravu materiálu se postarala firma Isolit-Bravo z Jablonného nad Orlicí, která poskytla kamiony, řidiče a pohonné hmoty. „Celý konvoj se sejde na česko-polských hranicích a dál pojede společně. Cesta je naplánovaná na šest dní. Z polsko-ukrajinské hranice bude konvoj doprovázet ukrajinská policie a později i armáda. Řidiči se hlásili dobrovolně," řekl Jan Vondráček z Isolitu-Bravo.
Byť se šoféři přihlásili z vlastní vůle, trochu obavy přece jen měli. „Ale je to jen takový zdravý strach. Jsme rádi, že můžeme pomoci. Ukrajina je naší srdeční záležitostí," shodli se řidiči Michal Bouška a Miroslav Schmied.

Kromě krytiny přepraví konvoj do oblasti zmítané boji s proruskými separatisty ještě zimní oblečení, které dalo dohromady několik organizací, například Armáda spásy, ADRA, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Pomocné sdružení žen nebo dobrovolníci z Krnova.

Oblečení pomůže tisícům uprchlíků, kteří často utekli před ostřelováním jen s pár osobními věcmi a na nákup ošacení nemají prostředky. „Teplé oblečení bude ve spolupráci s místními úřady rozdané těm nejpotřebnějším při pravidelných distribucích potravin," vysvětlil Vladislav Vik.

Jídlo i materiální pomoc se Člověk v tísni snaží ze zásady nakupovat na místě, aby tak podpořil místní ekonomiku, ale také kvůli nákladům na dopravu. Dovoz z České republiky je tak výjimečným případem, kdy se sešla nabídka dopravy i materiálu zdarma.