„Co máte udělat před tím, než vstoupíte na přechod?“ ptala se dvou mladých studentek jesenická policejní mluvčí Monika Kutláková. Dívky sice věděly, že nesmí bezhlavě vstoupit na zebru, jinak ale tápaly.

„Nejdříve se musíte rozhlédnout doleva, pak doprava a znovu doleva. Jestliže nic nejede, teprve potom můžete vstoupit na přechod,“ vysvětlovala trpělivě Kutláková dívkám.

„Docela mě to zarazilo, že se mám nejdříve podívat doleva. Řekla jsem to opačně,“ přiznala se Dagmar Zámoravcová. Stejné mezery ve vědomostech měla i její sestra Monika.

Dívky nebyly jediné, které neznaly základní pravidla pro přechod silnice. „Dospělí to většinou vědí, horší je to s mládeží. Často se před vstupem na přechod nerozhlédnou a jdou automaticky. Spousta chodců ani neví, že mají po přechodu chodit vpravo. Většinou ale vědí, že jako chodci nemají absolutní přednost před vozidly,“ dodala mluvčí Kutláková.

Preventivní akce bude pokračovat celý týden. Dnes a ve čtvrtek budou policisté v Jeseníku. Ve středu budou před školou v Lipové­lázních a v pátek v Žulové.