Ačkoli Pardubický a Olomoucký kraj spojují čtyři železniční trati, osobní vlaky jezdí pouze hlavní trase ze Zábřehu do České Třebové. Na ostatních je v prosinci 2011 východočeské hejtmanství nahradilo autobusy. Sklidilo za to velkou kritiku od místních samospráv i veřejnosti.

Po krajských volbách loni na podzim získal post radního pro dopravu v Pardubickém kraji Jaromír Dušek. V minulosti vešel ve známost jako předseda železničních odborů. Pod jeho vedením hejtmanství mění dopravní politiku.

V loňském roce Východočeši překročili finanční limit na zajištění dopravní obslužnosti o osmdesát milionů korun. Letos plánují Pardubičtí na veřejnou dopravu vydat 297 milionů korun.

„Do této částky se musíme bezpodmínečně vejít. Nemáme čas na předělávání nefunkčního systému. Ve spolupráci s Oredem (krajský koordinátor dopravy, pozn. red.) vrátíme jízdní řády k původnímu stavu. Na železnici Dolní Lipka – Hanušovice bude vlak jezdit již od 1. února 2013. Navíc lidem vracíme víkendové spoje na trati Letohrad – Lichkov," sdělil Dušek.

Trať z Hanušovic do Dolní Lipky prochází Malou Moravou. Její starosta Antonín Marinov zprávu o návratu osobních vlaků vítá. Upozorňuje však, že oficiální informaci o této novince nemá. Důležitá bude podle něj podoba jízdního řádu.

„Pokud budou problémy jako před zrušením vlaků, že jak v Hanušovicích, tak v Lipce na vlaky nenavazovaly další spoje a cestující museli čekat, lidé se na železnici nevrátí. Ale v případě, že budou jízdní řády udělány dobře a v Hanušovicích bude bez čekací doby přestup na Jeseník, myslím si, že o víkendech budou železniční spoje využívány hlavně turisty," míní Marinov.

Na nejsevernější železnici spojující Čechy s Moravou zavádí Pardubický kraj pět párů osobních vlaků. Jezdit budou zatím o víkendech a státních svátcích.

V Hanušovicích budou navazovat na rychlíky do Jeseníku a Zábřehu i na osobní vlaky do Šumperka. Na české straně budou na přípoje navazovat v Lichkově, některé soupravy z Hanušovic ale budou zajíždět až do Letohradu.

Navrácení vlakových spojů podporuje i Olomoucký kraj. „Optimalizace, která v Pardubickém kraji proběhla, byla nejen necitlivá, ale i velmi nevydařená a nakonec skončila obrovských fiaskem. Bohužel zasáhla i část Olomouckého kraje. Máme maximální snahu, abychom v co nejkratší době zrušené vlakové spoje vrátili zpět,\" sdělil v půli prosince náměstek hejtmana Olomouckého kraje Alois Mačák.

Nahrazení osobních vlaků autobusy před více než rokem zkomplikovalo lidem na Hanušovicku život. Pokud se vlak či autobus zpozdil, přípoj na něj nečekal.

„Byl to velký problém. Lidé, kteří spoléhali na to, že autobus přijede včas a že přestoupí na vlak, museli čekat hodinu na další spoj," řekl Marinov.

Odjezdy vlaků z Hanušovic

8.11
10.08
14.06
16.06
18.09

Odjezdy vlaků z Dolní Lipky

7.18
9.16
13.16
15.21
17.21

Vlaky pojede v sobotu, v neděli a státní svátky.