Zemědělci z regionu se tak připojili k celostátní akci protestující zejména proti tomu, že jim stát od příštího roku už nebude vracet část daně ze zelené nafty.

V Zábřehu se do jízdy zapojily čtyři zemědělské podniky, hned za rondelem se vytvořila kolona, která brzy tvořila souvislou řadu aut až do Zvole. V koloně jelo i policejní auto, takže řidiči se moc neodvažovali předjíždět, i když traktory dodržovaly poměrně velké rozestupy.

Další traktory s návěsy vyjely z Mohelnice na Studenou Loučku; byly naloženy hnojem a rozvážely ho na pole podél silnice.

„Zemědělství se topí v problémech a nikdo je nechce řešit. Podle mě by měl být protest ještě radikálnější. Já bych zasypal hnojem a balíky slámy venkovské domy poslanců. To by je snad mohlo přimět k tomu, aby se nad svým rozhodováním zamysleli," řekl člen Okresní agrární komory Šumperk Radek Musil.

Zemědělci velkou část nafty nespotřebují na silnicích, ale na polích. Stát jim díky tomu zatím vracel šedesát procent spotřební daně z nafty; z každého litru to dělá šest korun a šedesát haléřů. Tato výhoda má v roce 2013 skončit, v ostatních zemích Unie ale bude platit dál. To české zemědělce znevýhodní. Jejich výroba podraží.

Dubické zemědělské to způsobí ztrátu 2,3 milionu, rozpočet společnosti Úsovsko zchudne o 5,7 milionů korun. Podnikům nezbude, než ušetřit na mzdách zaměstnanců.

„Ale vratka daně je jen malý střípek problémů. Zemědělci ve všech státech kromě Slovenska dostávají vedle přímých evropských dotací, jaké máme i my, ještě jednou tolik od státu nebo od spolkových zemí či obcí. Jsou to i různé skryté dotace ve formě příspěvků například na budování sjezdů z polí nebo rekonstrukce stájí. Dánové a Holanďané mají státem dotovanou dopravu masa do Česka, takže vytlačují naše maso z trhu," vysvětlovali ředitel podniku Úsovsko Jiří Milek a farmář Martin Zbořil z Veleboře.

Stav českého zemědělství je podle nich katastrofální chybějí prostředky na obnovu a investice. Prvovýroba ztrácí význam, klesá chov prasat a dojného skotu, stále více potravin se dováží.

V případě mléka si obchodníci dělají s výrobci, co chtějí. Stále snižují výkupní ceny a zemědělcům nezbývá, než na to přistoupit, protože mléko nelze nijak skladovat, produkci nelze na čas zastavit jako stroj ve fabrice.

„My dostaneme kolem sedmi korun za litr a v supermarketech je pak litr mléka až za dvacet korun, a to z té naší dodávky vyrobí ještě máslo," řekl Martin Zbořil, jehož farma produkuje až 1800 litrů denně.

Proti likvidačním výkupním cenám mléka a předraženým cenám mléka a sýrů v obchodech protestovali zemědělci už v roce 2008. Na farmě ve Veleboři tehdy vylili tisíc litrů čerstvě nadojeného mléka do jímky.

Stejný důvod měl i další protest v červnu 2009. Ten měl jako letos podobu protestní jízdy zemědělské techniky. Mezi ní tehdy jel i pohřební vůz i s rakví a nápisy loučícími se s českým zemědělstvím.