„Nabídneme bohatší program, ale ve stejném duchu, jako předchozí ročníky. Chceme, aby se lidé sešli a bavili se,“ uvedla ředitelka Okresní agrární komory Zdeňka Kameníková.

Dožínky začínají už v devět hodin v Relaxcentru, kde je zejména pro odbornou veřejnost připravená přednáška o kvalitě potravin. Návštěvníci se zde mohou seznámit a ochutnat biopotraviny a bioprodukty.

O půl jedenácté vyjde od Relaxcentra dožínkový průvod směřující k ovčínu, který se od dvanácti hodin stane hlavním dějištěm oslav.

Hosty dožínek čekají kulturní vystoupení českých i polských souborů nebo prohlídka muzea starého nářadí a strojů typické pro venkov. Jak rychle spěje vývoj i v zemědělství, to si mohou lidé porovnat při prohlídce současné moderní zemědělské techniky.

Zejména děti se mohou těšit na ukázky sokolnictví, přiučit se vábení zvířat a zasoutěžit si. Soutěžního ducha mohou projevit i dospělí. Organizátoři pro ně připravili klání ve stříhání ovcí a v dojení. Souboj zde svedou i kuchaři, kteří se utkají o nejlepší kotlíkový guláš.

Pořadatelé pamatují i na mlsné jazýčky návštěvníků. V areálu si mohou pochutnat na místních specialitách, pečených beranech a ovčích sýrech.