V okrese Šumperk budou zemědělci protestovat na dvou místech. V Zábřehu vyjede kolona pěti traktorů v devět hodin z parkoviště firmy Navos a bude pokračovat přes kruhový objezd do Zvole a zpátky. V Mohelnici vyjedou traktory od benzínové pumpy a pojedou nahoru na Studenou Loučku a zpět. Vozidla budou označena vlajkami, plakáty a transparenty.

„Vracení části spotřební daně na pohonné hmoty zemědělcům platí ve všech zemích Evropské unie. Všude stát zohledňuje to, že se zemědělci se svými stroji po běžných komunikacích pohybují jen výjimečně, tedy na nich nezpůsobují škody," řekl člen Okresní agrární komory Šumperk Radek Musil.

Pro Dubickou zemědělskou, kde pracuje, by zrušení vratky spotřební daně znamenalo velký problém - přišla by o dva a půl milionu korun ročně. „Bylo by to okradení zemědělců," řekl Musil.

Na Jesenicku zemědělská technika s plakáty na silnice vyjede v Jeseníku nebo v Mikulovicích. S technikou se vydá na okresní silnice.

„Počítáme, že na celém Jesenicku se zapojí deset, patnáct strojů. Celá akce bude trvat zhruba od devíti do jedenácti hodin. Družstvo z Jeseníku objede město, pojede zřejmě i po obchvatu. Nebudou to žádné blokády, jen traktory jedou pomalu, takže budou muset řidiči zpomalit," sdělila Marie Bubíková, předsedkyně Okresní agrární komory Jeseník.

Proti čemu vlastně zemědělci protestují? Vláda chce od příštího roku zrušit takzvanou zelenou naftu. Přesněji řečeno skoncovat s praxí, kdy stát zemědělcům vrací šedesát procent spotřební daně z nafty, kterou spotřebují při pracích na poli. Z každého litru to konkrétně dělá šest korun a šedesát haléřů.

Zemědělci si stěžují, že budou znevýhodněni oproti svým konkurentům z prakticky všech zemí Evropské unie. V jiných státech má totiž tato výhoda platit dál.

„Vratka části spotřební daně z nafty je výrazem toho, že zemědělci jen zčásti využívají veřejnou silniční síť, na jejíž obnovu je spotřební daň u nafty primárně určena. Naopak, většinu nafty farmáři spotřebují na svých pozemcích na polní práce a silnice zatěžují minimálně," uvedl prezident Agrární komory České republiky Jan Veleba.

Protest se snaží poukázat i na nenaplněný rozpočet ministerstva zemědělství.

„Máme vyrábět a prodávat zemědělské produkty za stejných podmínek jako ostatní státy Unie, přitom ale výkupní cena některých produktů, jako třeba mléka, vajec nebo vepřového, nám nepokryje výrobní náklady. Zemědělci v jiných zemích dostávají na to dotaci, my ne," řekl Radek Musil.