„Chtěl bych řešit neblahou situaci, kdy chybí první místostarosta. Protože jsme se v rámci předchozí koalice nebyli na této osobě schopni dohodnout, došlo i k rozvázání koaliční smlouvy,“ řekl k volbě první místostarostky starosta Šumperku Tomáš Spurný.

Do pozice své zástupkyně navrhl Martu Novotnou.

„Znám ji jako rozvážného člověka, který může do našich řad přinést dobrou spolupráci. Vidím ji i jako člověka s velkou praxí z oblasti investic a výběrových řízení,“ řekl.

Stavební inženýrka Marta Novotná byla prvním náhradníkem na kandidátce Šumperáků. Do zastupitelstva se dostala poté, co na svůj post rezignoval lékař Vít Rozehnal. V tajné volbě obdržela šestnáct hlasů z jednadvaceti přítomných zastupitelů.

„Je mi trochu líto, že s mým návrhem nepřišlo moje volební hnutí, ale dělám z toho pozitivum. Každý potřebuje zdokonalovat své dovednosti a ráda budu pracovat na rozvoji města. Do mé práce bych kromě tvrdých dovedností chtěla přinést lepší komunikaci při řešení problémů. Svou prací bych chtěla přispět ke konci hašteření,“ řekla bezprostředně po svém zvolení.

Šumperk modernizuje výstražný a varovný systém.
200 nových reproduktorů! Šumperk modernizuje varovný systém

Proč došlo k vypovězení koaliční smlouvy?

Radniční koalici tvořilo hnutí ANO, uskupení Šumperáci a sdružení Pro Šumperk. Zejména mezi dvěma prvně jmenovanými stranami existovalo dlouhodobější pnutí. V této situaci rezignovala místostarostka Irena Jonová nominovaná Šumperáky. Nakonec Šumperákům vypovědělo hnutí ANO, starosta Spurný a Dušan Ščambura zvolení za Pro Šumperk koaliční dohodu. Zdůvodnili to neshodou na obsazení místostarostenského postu.

„K vypovězení koaliční dohody nás vedla několikaměsíční špatná spolupráce s uskupením Šumperáci. Nesoudnost a nulová schopnost sebekritiky, která se mimo jiné projevovala i v názorech Šumperáků na obsazování funkce prvního místostarosty, nás k vypovězení koaliční dohody nutně dovedla,“ uvedl prohlášení zastupitelský klub ANO.

Podle Šumperáků byla záminkou k vypovězení koaliční smlouvy nominace Karla Hoška na post místostarosty.

„Karel se v posledním roce osvědčil jako člen správní rady městských podniků i jako předseda komise strategického rozvoje, ještě nedávno se koaličním partnerům jako kandidát na místostarostu líbil. Jenže by zřejmě neskákal, jak místostarosta Jirgl (ANO 2011) píská,“ uvedlo uskupení ve svém prohlášení. Proti tomu se vymezilo hnutí ANO, které podle svých slov město řídí na základě konsenzu.

Město Šumperk zakázalo parkování u hřbitova, řidiče odkazuje na soukromou placenou plochu.
Kamiony u šumperského hřbitova nesmí parkovat

Šumperáci: Za rok práce se nestydíme

„Za rok práce na radnici se rozhodně nestydíme. Podařilo se nám prosadit docela dost našich záměrů. Cítili jsme, že pokud bychom odešli (po rezignaci místostarostky Jonové, pozn. red.), šla by zase řada těchto věcí vniveč,“ dodali Šumperáci.

Radní za Šumperáky Ondřeje Poláka a Radovana Auera zastupitelé většinou sedmnácti, respektive osmnácti hlasů odvolali. Navrhl to Martin Hožďora z ANO. „Měli bychom udělat rekonstrukci rady,“ zdůvodnil. Radovan Auer i Ondřej Polák se ze zastupitelstva dlouho dopředu omluvili, stejně byla omluvena bývalá místostarostka Jonová.

Osmnácti hlasy byli radními zvoleni Dušan Ščambura (Pro Šumperk) a Roman Macek (ODS).

„V nestabilním prostředí je velice těžké pracovat, zvláště v době, kdy město zažívá z investičního hlediska náročné časy, je potřeba připravit rozpočet města na rok 2020 a plnit další volební úkoly. I z tohoto důvodu bylo zastupitelstvo 19. září, volební. Věříme, že obsazení postu prvního místostarosty Martou Novotnou pomůže ke stabilizaci vedení města. Podobně kvituji i doplnění týmu radních,“ uvedl starosta Tomáš Spurný.

Díky vratným kelímkům pořadatelé po akci u zábřežského zámku uklízeli jeden poloprázdný pytel odpadu.
Ze sedmi pytlů odpadu zbyl po akci v Zábřehu jen jeden. Díky vratným kelímkům