„V noci na pondělí naše první vozy vyjely kolem jedné ráno, protože se na mokrých vozovkách  tvořila námraza. Všechny mechanismy jsme pak nasadili o dvě hodiny později, kdy začalo sněžit. K tak rozsáhlému využití techniky jsme letošní zimu přistoupili poprvé. Celkově napadlo od dvou do deseti centimetrů sněhu," sdělil dispečer vikýřovického cestmistrovství Ludvík Kapusta.  Dodal, že kvůli sněhu nikde dopravní problémy nenastaly, jen pod Červenohorským sedlem kamiony musely počkat, až silničáři sníh odhrnou a cestu posolí. Těžké vozy by jinak náročné stoupání nezvládly. Obtížnou cestu měli řidiči kamionů také z Jesenické strany, kteří mířili přes Červenohorské sedlo na Šumpersko.

„Nákladní auta musela v ranních hodinách čekat, až silnici ošetříme. Zdržení ale byla pro kamiony maximálně půlhodinová," řekl dispečer jesenické správy silnic Ludvík Kapusta. Situaci ráno na Jesenicku komplikoval silný vítr, v okolí Rejvízu se tvořily sněhové jazyky. „Všechny vozovky již byly v pondělí dopoledne holé a mokré, pouze ve vyšších polohách se držela ujetá vrstva sněhu, na které je nyní inertní posyp. Jednalo se například o cesty v okolí Rejvízu či Travné," dodal Ludvík Kapusta.

Policisté zvýšený počet dopravních nehod nezaznamenali, řidiči si evidentně počínali obezřetně. „Hlavní cesta byla prohrnutá, rozsolená. Místy na ní ležely zbytky vlhkého sněhu. Jen na místní silnici, která vedla do horské vesničky, ležel ujetý sníh a led. Tam jsem si musel dávat pozor,\" řekl řidič Petr Kamínek, který v pondělí 25. listopadu dopoledne zamířil autem ze Šumperku na Hanušovicko a Staroměstsko.

Letos si příchod zimy ve zdejším regionu dal načas, oproti loňsku dokonce o měsíc. Minulý rok museli silničáři do terénu už 27. října. Nejhorší situace byla tehdy na hlavním tahu od Šumperka na Červenohorské sedlo, kde byl dokonce vyhlášen kalamitní stav. Na vozovkách v nižších partiích na silnicích namrzal déšť, v horách se tvořila ledovka.

Napilno měli loni při prvním sněžení i hasiči. Vyjížděli k dopravním nehodám a uklízeli silnice od napadaných větví a stromů, které nevydržely nápor sněhu a větru. Ve Vidnavě dokonce jeden strom zasáhl zaparkované auto.

Předloni naopak první vydatnější sněžení přišlo v našem regionu až 7. prosince. Motoristy ale tehdy nepříjemně zaskočilo. Při mnoha nehodách se dokonce jeden řidič těžce zranil. Silničáři museli několikrát nakrátko uzavřít silnici na Červenohorské sedlo, kterou blokovaly uvízlé kamiony.

Velmi brzy přišla zima na Šumpersko a Jesenicko před čtyřmi lety. Horská sedla pokryl první sníh už 13. října, teploty tehdy během týdne klesly o třiadvacet stupňů. O dva dny později přišla opravdová sněhová kalamita.

„Až půlmetrové závěje, auta v příkopech, popadané stromy, zablokované silnice a železniční tratě, hasiči a silničáři v plném nasazení. Takové bylo časné ráno 15. října na Šumpersku i Jesenicku," popisoval situaci v roce 2009 Šumperský a jesenický deník.

V Jeseníku museli tehdy vyhlásit kalamitní stav, aby mohli využít pomoci hasičů a jejich techniky, protože silnice připomínaly kluziště.