„Za pondělí bylo nahlášeno pouze šest dopravních nehod, které se obešly bez zranění, podobná situace je i dnes. Od půlnoci do odpoledne byly hlášeny čtyři drobnější nehody,“ uvedlv úterý odpoledne mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Na silnicích druhé a třetí třídy a ve vyšších polohách se mohou řidiči v Olomouckém kraji setkat se zbytky rozježděného sněhu.

Ve většině případů jsou cesty prvních tříd holé a mokré, ve vyšších polohách s rozbředlou vrstvou sněhu po chemickém posypu. Tam, kde cestáři sypali inertní drť, zůstala vrstva ujetého sněhu.

„Sníh taje, takže se v některých úsecích tvoří koleje,“ upozornil dispečer šumperského cestmistrovství Luděk Kapusta.

V případě potřeby je připraveno vyrazit na silnice v okrese Šumperk a Jeseník jednatřicet sypačů.

„Časy, v jakých musejí být silnice podle svého významu ošetřeny, jsou jasně stanoveny silničním zákonem. My je dodržujeme,“ dodal Kapusta.

Při sněžení nebo námraze jsou první na řadě silnice prvních tříd, které musejí být ošetřeny v co nekratší době. Teprve pak se silničáři mohou zaměřit na méně významné komunikace.

Podle dispečera Kapusty ale silničáři zatím zaznamenali méně rozzlobených telefonátů ze stran motoristů než v předchozích letech.

„Vždy se najdou nespokojení lidé, kteří nám budou nadávat a obviňovat nás za špatně udržované silnice. Mnozí ale již vědí, že není všechno na silničářích, ale hodně záleží také na způsobu jízdy,“ dodal Kapusta.