Nová příkazová značka jim totiž bude zimní výbavu nařizovat. Za její nerespektování hrozí v tomto úseku sankce. Na letních gumách ale na sedlo nadále mohou řidiči osobních aut, značení je totiž určeno pouze kamionům.

„O umístění nových příkazových značek, které na silnicích 1. tříd nařizují povinnou zimní výbavu, rozhodl krajský úřad. Na Červenohorském sedle bude značka platit pouze pro nákladní vozy.

Dalším úsekem s tímto značením je silnice mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou. Značka „povinná zimní výbava“ bude mobilní. Umísťovat ji budou silničáři v případě potřeby,“ vysvětlil mluvčí šumperské policie Miloslav Svatoň.

Již před několika týdny bylo rozhodnuto, že zimní výbava pro všechny typy aut bude na Šumpersku povinná na čtyřech úsecích. Jedná se o trasu z Lipové do Branné, z Bratrušova do Hanušovic, označena bude také silnice mezi Zábřehem a Hoštejnem. Poslední je táhlé stoupání z Úsova.

„Označovat je bude příkazová značka, takže její nerespektování je dopravní přestupek jako každý jiný,“ vysvětlil vedoucí šumperského dopravního inspektorátu Michal Harciník.

Z hlavních tahů se uvažovalo ještě o spojnici přes horský přechod Skřítek směrem na Ostravu. Tam ale dopravní značení nepřibude.

Zda příkazové značky sníží počty karambolů na namrzlých a zasněžených vozovkách není jisté. Horské silnice se nejčastěji stávají pastí pro kamiony, které prudké stoupání nevyjedou. Musejí pak čekat, až pomůžou silničáři. Často je ale na vině špatně naložený náklad, potíže mají také automobily, které jedou prázdné.