Ačkoli je pracovní den, v průmyslovém areálu na okraji Hanušovic panuje ticho a klid. V závodě, který ještě na začátku letoška dával práci pěti stovkám lidí, výroba stojí. Až na jednoho muže v modré kombinéze a hlídače bezpečnostní agentury tu není vidět živou duši.

„Co ve fabrice bude, nevím. Říkalo se, že se prodává, ale kdy to bude, nikdo neví," řekl bývalý zaměstnanec firmy, který žije na blízkém sídlišti Holba. S bývalými kolegy se nevídá. „Jsou pryč, pracují v Králíkách nebo Mohelnici," dodal muž středního věku.

Hanušovický závod spadá pod strojírenský koncern ZKL. Jeho generální ředitel Jiří Prášil starší pro agenturu ČTK uvedl, že už eviduje první zájemce o areál. Podle Prášila jde o společnosti, které přinesou nový výrobní program.

Dluhy 792 milionů korun

O budoucnosti závodu budou nicméně rozhodovat věřitelé. Firma ZKL Hanušovice (v současnosti přejmenovaná na Technic Tube) skončila v červenci v konkursu. Její dluhy se vyšplhaly na 792 milionů korun a prakticky nikoho nezaměstnává.

Patrně nejhodnotnějším majetkem firmy je nyní samotný výrobní areál. Podle dosavadních odhadů může jeho prodejní cena překročit padesát milionů korun.

Závod ZKL v Hanušovicích na podzim 2016.Zdroj: DENÍK/Petr Krňávek

Závod ZKL v Hanušovicích na podzim 2016. Foto: DENÍK/Petr Krňávek

Závod ZKL Hanušovice vyráběl především palivové, chladicí, a hydraulické potrubí do automobilů. Devadesát procent jeho produkce odebíral koncern Volkswagen. Ten však s firmou rozvázal kontrakt, což neustála.

Ačkoli v okrese Šumperk panuje „hlad" po technických profesích, Hanušovicko se s propouštěním stovek lidí vyrovnává jen pomalu. V květnu v tomto regionu přesáhl podíl nezaměstnaných třináct procent, v říjnu to bylo rovných dvanáct procent. To je více než dvojnásobek okresního průměru.

V neprospěch Hanušovicka hraje minimální nabídka volných míst a jeho odlehlost. V celém regionu v říjnu úřad práce evidoval jen 36 volných pozic. Nejbližší větší továrny se nacházejí v Šumperku. Za dojíždění veřejnou dopravou z Hanušovic do okresního města lidé měsíčně zaplatí nejméně osm set korun.