Policisté v této souvislosti varují před zloději lyží a vykrádači vozidel.

„V tomto období téměř pravidelně narůstá počet krádeží. Stejně ohroženým artiklem jako jsou v létě kola, bývají v zimě lyže. Lyže odložené na chodbě v restauraci jsou ideálním cílem pachatelů,“ uvedla Tereza Neubauerová z jesenické policie, podle které si však lyžaři na své věci dávají stále větší pozor.

„Jsou opatrnější. Lyžařská výbava je totiž několikatisícovou záležitostí není vhodné ji nechat ležet volně bez dozoru,“ dodala Neubauerová, která jako příklad uvedla počínání trojice mladíků, kteří během uplynulé sezony v Ostružné ukradli dva skiboby, tři snowboardy a dvoje carvingové lyže.

Podle Neubauerová se zloději nejčastěji zaměřují na lyže ve střešních uzamykatelných boxech a na lyže na chodbách restaurací nebo volně odložených před bufety nebo u svahů.

„Lyžařské vybavení uschovávejte pouze v uzamykatelných lyžárnách nebo na pokojích, pokud to personál dovolí. V žádném případě je nenechávejte přes noc v autě,“ uzavřela Neubauerová s tím, že policisté na Jesenicku v poslední době nezaznamenali žádný vážný případ.

Relativní klid zatím hlásí i Beskydy. „Policisté horským střediskům věnují zvýšenou pozornost. Svou roli určitě hraje i to, že lidé jsou opatrnější,“ potvrdil mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. K několika menším krádežím však již přesto došlo.

„Byli jsme se známými a dětmi v horské chatě Skalka v Beskydech. Venku jsme si nechali sáňky. Že se kradou lyže, víme, ale nikoho nenapadlo, že nám někdo vezme i sáňky. Když jsme zanedlouho vyšli ven, nevěřili jsme vlastním očím – dvoje saně byly pryč. Pokazilo nám to celý, jinak velmi vydařený, den,“ popsala své zážitky žena z Ostravy, která se v minulých dnech vydala do Beskyd.