Lidé často ignorují základní bezpečnostní pravidla

Zabezpečení domu neznamená jen instalaci bezpečnostních zámků a zajištění oken. Lidé by měli především dodržovat pravidla, na něž policie pravidelně upozorňuje.

„Základem jsou dobré sousedské vztahy. Pozorní sousedé mohou mnohdy napomoci zabránit vykradení, nebo pokud k němu dojde, pomoci dopadnout pachatele,“ řekl šumperský policejní mluvčí Miloslav Svatoň.

Domluva se sousedy na pravidelném vybírání poštovních schránek by měla být samozřejmá. Přecpané schránky upozorňují nenechavce, že lidé nejsou delší dobu doma a k vykradení vybízejí.

Udržování čistoty a pořádku v domě a dostatečné osvětlení napomáhají bezpečnosti stejně jako zamykání vchodových dveří. Důležité také podle Svatoně je i to, že klíče od domu má jen omezený počet důvěryhodných lidí.

Další ochranou proti návštěvě nezvaného hosta je instalace bezpečnostních prvků, kterých je na trhu bezpočet. „Například zařízení zapínající v domě každý den na určitou dobu světla nebo pohybové detektory schopné zaslat obyvatelům textovou zprávu informující je, že se v bytě pohybuje někdo, kdo by tam neměl být, jsou při ochraně majetku velmi účinné,“ upřesnil Svatoň. Ještě předtím, než se zloději do domu vloupají a případ přijede vyšetřovat policie, je třeba zajistit, aby nalezené stopy byly použitelné pro identifikaci pachatelů i ukradených věcí. „Majitelé by měli mít před odchodem v domě či bytě uklizeno, měla by být vytřená podlaha a utřený prach. Zajištění otisků prstů po vloupání, pokud na všem leží nános prachu, je obtížné až nemožné. Stejně je tomu v případě snímání otisků bot na neuklizené podlaze,“ popsal Svatoň obtíže při sběru důkazů.

Poslední poučka, jejímž dodržením mohou lidé předejít nepříjemnému zjištění po návratu z dovolené, zní: Není nutné se zbytečně chlubit, kdy a na jak dlouho na dovolenou odjíždíte.