Šestačtyřicetiletý Michal Pavelka řídí společnost A.W. od podzimu 2022. Má za sebou více než dvacetileté zkušenosti na manažerských pozicích v potravinářské branži. Dříve působil v nadnárodní cateringové firmě Eurest, společnosti TRUMF International zaměřené na koření nebo v prostějovské Palírně u zeleného stromu.

„Poptávka po Olomouckých tvarůžcích převyšuje naše současné výrobní kapacity. Strategickou investicí, kterou v současné době připravujeme, je vybudování nových výrobních prostor. Umožní nám to do budoucna navýšit výrobní kapacity o přibližně sedmdesát procent s rezervou na další případné rozšíření,“ uvedl generální ředitel společnosti A.W. Michal Pavelka.

Výrobna, muzeum a prodejna tvarůžků v Lošticích.
Pro výrobu tvarůžků postaví v Lošticích nový závod

Dohled nad kvalitou sýru s charakteristickým aroma převzal od podzimu 2023 nový vedoucí kvality Rastislav Mikuška. V oblasti potravinářství pracoval přes dvacet let, mimo jiné ve společnostech HYZA, Ilavský nebo Berto.

„Našim cílem je dodávat Olomoucké tvarůžky jejich konzumentům i zpracovatelům vždy v perfektní kondici a optimální fázi zralosti. Je to závazek, který výrobu tohoto unikátního zrajícího sýra provází již téměř sto padesát let,“ uvedl Rastislav Mikuška.

Vedoucím obchodu a marketingu Olomouckých tvarůžků je od letošního ledna sedmačtyřicetiletý Leoš Kalandra. Na vedoucích pozicích v marketingu a obchodu ve společnostech BGS LEVI Czech, TRUMF International nebo EMOS strávil přes dvacet let.

Olomoucké tvarůžky od společnosti A.W. z Loštic. Ilustrační foto
Penny stahuje některá balení tvarůžků z Loštic. Mohou v nich být plísně

„Chceme stále víc oslovovat mladou spotřebitelskou generaci, kterou můžeme zaujmout například netradičními úpravami tvarůžků nebo důrazem na výživové a fitness benefity jejich konzumace. Našim cílem je i postupné rozšiřování sítě vlastních prodejen, které slouží jako výkladní skříň našeho sortimentu a nabízí zákazníkům nejen celý bohatý sortiment Olomouckých tvarůžků, ale i další pochutiny z nich vyrobené,“ řekl Leoš Kalandra.

Výroba Olomouckých tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A. W. spol. s r. o získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích. Zdeňka Poštulková.
Vymysleli slané dobroty z tvarůžků. Lákají lidi z celého Česka

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům jako jedinému původnímu českému sýru chráněné označení původu. V roce 2014 bylo v Lošticích otevřeno Muzeum Olomouckých tvarůžků jako jediné svého druhu v České republice.

V současné době společnost A. W. zaměstnává okolo 180 lidí. Každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách. Provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Starostka Loštic Šárka Havelková Seifertová.
Výroba tvarůžků nám dělá jméno, říká starostka Loštic. Čím ještě město žije?

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu. Jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a vůní. Díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu.