Zná to asi každý, kdo v letní sezoně jel autem do jesenických lázní. Najít místo k odstavení vozu bývá těžký úkol. Lázně chtějí pravidla pro parkování ve svém areálu změnit.

„Hlavním motivem je fakt, že jsme klimatické lázně, podle posledních měření nejčistší v Česku, a také fakt, že doprava v lázních je již delší dobu neúnosná z pohledu našich klientů - pacientů zdravotních pojišťoven," sdělil obchodní ředitel Priessnitzových léčebných lázní Tomáš Rak.

Podle nových pravidel dostanou přednost ubytovaní hosté, kterým lázně garantují místa na několika závorami oddělených parkovištích v blízkosti léčebných domů Wolker, Maryčka nebo Jan Ripper.

Ostatní návštěvníci a turisté budou moci odstavit vůz na veřejných parkovištích. Pro tento účel bude zřízeno placené odstavné parkoviště pod penzionem Gräfenberg, vůz bude možné nechat i na ploše u obchodu. V mimosezoně budou moci návštěvníci využít rovněž volnou kapacitu parkoviště za Sanatoriem Priessnitz.

O volných kapacitách budou návštěvníky informovat návěstí při vjezdu do lázní.

„Pro ty, kteří zaparkují na odstavném parkovišti pod pensionem Gräfenberg, bude připravena kyvadlová doprava prostřednictvím vláčku a také autobusové dopravy," doplnil Tomáš Rak. Termín spuštění celého systému je zatím v jednání.

Bezpečnější cesty do lázní se dočkají pěší. Sloužit jim bude nový chodník, který povede v 1,3 kilometru dlouhém úseku od křižovatky Priessnitzovy ulice s Alšovou až po Francouzský pramen. Nyní musí lidé chodit po krajích frekventované silnice.

„Je to tady hodně blbé. Když jdete s kočárkem nebo malým dítětem, je to dost nebezpečné. Chodník by to tu určitě chtělo," konstatoval Dalibor Kupský z Bílovce, který byl v Jeseníku na rekreaci.

Vybudování chodníku bude stát miliony korun. Aby na jeho výstavbu mohlo město získat pětaosmdesátiprocentní dotaci, nesmí být sklon chodníku vyšší než 8,3 procenta. Dnes má Priessnitzova ulice na mnoha úsecích sklon vyšší.

„Experti z ČVUT Praha hledají řešení. Už od nich přišla zpráva, že problém je možné technicky vyřešit," řekl místostarosta Jeseníku Petr Procházka.

Chodník chce město vybudovat do dvou let. Bude mu muset ustoupit několik desítek starých lip z aleje, která lemuje Priessnitzovu ulici. Do centra města se lidé z chodníku dostanou průchodem pod tratí v Alšově ulici.