Nejnovější počin edice je věnován Šumperku; kniha se právě objevila na pultech místních knihkupectví. Její autorkou je ředitelka Okresního archivu Šumperk Hana Jarmarová.

„Nakladatelství mě oslovilo, většinou se obracelo na muzea či archivy. Použila jsem fotografie, které máme v našich fondech, a pokud to jen trochu šlo, snažila jsem se vybrat snímky, které se neobjevily v jiných publikacích, jako byly například Šumperské proměny,“ řekla autorka.

Knihu uvozuje stručná historie města a pak už následuje kapitola o stavebním vývoji Šumperku a zajímavých objektech. Autorka ji pojala jako procházku začínající v historickém jádru města. Pokračuje pak předměstími, vilovými čtvrtěmi i popisem kdysi okrajových staveb, které město postupně pohltilo.

Čtenář se dozví i měnící se názvy ulic, jako byla například dnešní ulice Radniční, která se během let jmenovala Klášterní, Jugoslávská, Hasičská nebo Požárníků. Dnešní Hlavní třída zase bývala dřív Rapotínská, Stodolní, Panská a Schillerova.

Obrazová příloha nabízí 189 fotografií a jsou mezi nimi i unikátní letecké snímky z dvacátých let.

„Nad snímky jsem si uvědomila, že řada cenných staveb sice bohužel zmizela, ale alespoň centrum města si přece jen zachovalo původní historický ráz. Devadesát procent domů z fotografií v centru se dá i dnes identifikovat,“ podotkla Hana Jarmarová.

Oceňuje i snahu majitelů domů, kteří se při rekonstrukcích snaží vrátit domům původní vzhled i tam, kde nejde o chráněnou památku.