„Zatím ještě není rozhodnuto, zda budou značky opatřeny dodatkovou tabulkou, která bude uvádět, že se týká jen vozidel nad 3,5 tuny nebo všech nákladních vozidel. Určitě ale nebude platit pro osobní vozy. Vycházeli jsme z informací od silničářů, podle kterých v zimě dopravu komplikují nákladní vozidla, nikoliv osobní,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy šumperské radnice Radek Novotný. Jak dodal, značky budou sklopné, povinnou zimní výbavu budou motoristům přikazovat jen v případě nepříznivého počasí.

„Nebylo by logické, aby značka platila striktně od 1. listopadu do 30. dubna, značení se bude aktualizovat podle počasí. Zvláště poslední roky zimy byly velmi mírné, sníh silnice pokryl až koncem roku,“ dodal Novotný.

O značení na silnicích prvních tříd rozhodl krajský úřad, silnice druhých tříd jsou v kompetencích odborů dopravy příslušných městských úřadů. „Komunikujeme také s odborem dopravy v Jeseníku, značení musí být stejné na obou stranách kopce,“ dodal Novotný.

Podle něj bude nějaký čas trvat, než si řidiči na novou povinnost zvyknou. „Těžko můžeme čekat, že pokud řidič kamionu přijede zdaleka a neví, že v horách tato značka platí, tak se otočí a pojede zpátky. Jde hlavně o to, aby si řidiči zvykli a ubylo zbytečně zablokovaných silnic. Povinností silničářů není tahat uvízlé kamiony,“ míní Novotný.

Značení přikazující zimní výbavu nákladním vozům bude platit na hlavním tahu vedoucím přes Červenohorské sedlo a také na silnici mezi Mohelnicí a Studenou Loučkou. Na Šumpersku se pak jedná o další čtyři kopce. Označena bude cesta z Lipové do Branné, z Bratrušova do Hanušovic a silnice mezi Zábřehem a Hoštejnem. Posledním úsekem je stoupání v Úsově.

Policisté se netají zklamáním nad tím, že značku nemusejí respektovat osobní automobily. „Policii zatím nikdo o stanovisko nepožádal, ale patrně bychom vznesli požadavek, aby se značka týkala i osobních aut. Jde především o bezpečnost silničního provozu. Pokud někdo do zimního terénu vyrazí na letních gumách, je nebezpečný také pro ostatní,“ řekl vedoucí šumperského dopravního inspektorátu Michal Harciník.

Na Jesenicku jsou striktně vymezené komunikace, kam řidiči od prvního listopadu vjet bez zimních pneumatik nesmějí. Jedná se o Ramzovské a Videlské sedlo. Stejné nařízení je čeká i na cestě z Jeseníku na Rejvíz. Bez zimního obutí se motoristé nesmí vydat ani ze Zlatých Hor přes Modrou do Heřmanovic.

Kraj změnil původní rozhodnutí

Výjimku tvoří silnice první třídy, kde kraj původně vůbec neuvažoval o umístění značek přikazujících zimní obutí. Přitom tradičně na hlavních přivaděčích vznikají problémy i při slabém sněhovém poprašku. Po nátlaku však kraj své rozhodnutí pozměnil.

„Dohodli jsme se, že na silnici přes Červenohorské sedlo nebude platit povinnost zimních pneumatik pro osobní vozy, ale jen pro nákladní auta nad tři a půl tuny,“ informoval šéf odboru dopravy Města Jeseníku Josef Liberda.

Naprosto odlišná bude situace na hlavní silnici z Lipové–lázní k hraničnímu přechodu v Bílém Potoce. Na této trase bývají největší problémy v táhlém kopci na Pomezí, proto i zde bude značka přikazující zimní pneumatiky, bude ovšem sklopná. „Jen když se zhorší klimatické podmínky, tak silničáři značky zvednou,“ řekl Liberda.

Pro motoristy nemá být varianta, která jim může zčistajasna podle nálady počasí připravit nečekané překvapení, děsivá. „Nemohou být překvapení. Od června se publikuje, že budou zavedeny tyto nové značky, ale je nesmysl nutit motoristy používat zimní pneumatiky, když bude zima krásná a silnice čisté,“ dodal Liberda.

Hana Kubová, Danuše Krčová