Všechno začalo 15. května, kdy na obecní úřady dorazilo rozhodnutí krajského úřadu o odstranění svislých značek i vodorovných bílých pruhů.  Důvod? „Přechody pro chodce jsou umístěny v rozporu s požadavky na bezpečnost - například jsou v nepřehledném úseku v ostré zatáčce nebo ústí do odstavné plochy vozidel či do autobusové zastávky," stálo v rozhodnutí.

Kraj reagoval na rok starý podnět policie, navíc zjistil, že Ředitelství silnic a dálnic má letos rekonstruovat povrch komunikace ve zmíněných obcích, a bylo jasné, že dopravní policie s obnovou přechodů nebude nesouhlasit. Termín pro odstranění značek a odfrézování bílých pruhů stanovil krajský úřad dopravy slovy „neprodleně, nejpozději ve třetím čtvrtletí".

„Netušili jsme, že akce bude tak rychlá a že svislé značky zmizí už za pět dnů. Nikdo to s námi neprojednal. Reagovali jsme okamžitě. Ještě v pondělí 21. května jsme se sešli se starostou Mohelnice, pod niž patří Libivá, a starostou Lukavice, k níž patří Vlachov, a napsali jsme kraji nesouhlasný dopis," uvedl starosta Zvole Josef Najman (nez.).

V dopise starostové upozornili, že obcemi denně projíždí dvanáct až patnáct tisíc aut a odstranění přechodů bezpečnost jenom zhoršilo. Provoz je tak hustý, že děti a starší lidé někdy nemají vůbec šanci přejít. Přitom škola i obchod jsou přímo na hlavní ulici.

„Je zarážející, že nad bezpečností našich přechodů se po desetiletí nikdo nepozastavil - až teď, kdy byla zahájena stavba obchvatu. Ta do dvou let dopravu v obci zklidní a stav vyřeší," napsali kraji starostové.

Josef Najman se zároveň telefonicky spojil s vedoucím odboru dopravy a byl úspěšný.

„Kraj uznal naše argumenty a značky byly už v úterý znovu na svých místech. Ulevilo se nám, protože ta situace byla opravdu nebezpečná. Kdo to tady zná, tak s přechody počítá, ale cizí řidiči mohli způsobit neštěstí," řekl starosta.

Připomněl, že obce už před časem zadaly projekt na nové řešení přechodů a teď se snaží na něj získat finance. Návrh na snížení rychlosti z dosavadních čtyřiceti na třicet kilometrů v hodině jim neprošel. Dopravu mezi Zábřehem a Mohelnicí by to neúnosně zpomalilo.