„Zvířata neutrácíme, byť stojíme nad propastí,“ vysílá jasný vzkaz mluvčí ZOO Olomouc Iveta Gronská.

Strach o budoucnost zvířat chovaných v zoologických zahradách alespoň dočasně rozvířil výsledek jednání zástupců zoo s premiérem ČR Andrejem Babišem, místopředsedou vlády Karlem Havlíčkem a ministrem životního prostředí (MŽP) Richardem Brabcem. Diskuse o provozní a ekonomické krizi přinesla navýšení příspěvků licencovaným zoo z 30 na 80 milionů korun.

Bývalý výchovný ústav v Králíkách
Bývalý pasťák koupil majitel resortu v Dolní Moravě. Jaké s ním má plány?

O rozdělení této sumy, určené na krmení chovaných zvířat, rozhodne Komise pro zoologické zahrady na základě hodnotících kritérií. Mezi potřebnými nechybí Zoo Olomouc, která za potravu ročně utratí zhruba 6,5 milionu.

„Máme možnost dosáhnout k hranici 4 milionů korun. Nad rámec standardní dotace z MŽP tak dostaneme o cca 3 miliony navíc,“ počítá Iveta Gronská.

Tak jako ostatní zoo, i ta olomoucká je již půl roku pro veřejnost uzavřena. Nulová návštěvnost z hlediska tržeb znamená dosavadní ztrátu přes 14 milionů korun, která každým dnem v nouzovém stavu narůstá. Pro příspěvkovou organizaci s měsíčními náklady ve výši 8 milionů citelný problém.

„Náklady nelze nikterak zásadně snížit. Zvířata krmena být musí, energie v pavilonech omezit nelze a zaměstnance musí zoo taky zaplatit,“ vysvětluje mluvčí. Kromě jednorázového příspěvku by v budoucnu mohl pomoci i kompenzační program COVID 2021.

Pohled na Staroměstsko.
Natočili klip, aby našli do Starého Města lékaře. Video strhlo lavinu

Adopce zvířat jako pomoc

Na množící se spekulace o hrozícím utrácení zvířat kvůli finančním potížím zareagovali krajané nejlepším možným způsobem.

Štědří dárci si prostřednictvím pokynů na webu Zoologické zahrady Olomouc adoptují jednotlivá zvířata a přispívají tak na jejich péči.

„Má pracovna aktuálně vypadá jako dílna Ježíška. Všude leží obálky s darovacími smlouvami na adopci zvířat. Je dojemné, co lidi dokáží,“ děkuje všem dobrákům ředitel zoo Radomír Habáň s tím, že takovou dávku podpory jeho zahrada dosud nezažila.

A zatímco zástupci zoo hledají způsoby, jak zmírnit následky protiepidemických opatření, zvířata využívají většího soukromí mimo jiné k milostným hrátkám. Návštěvníci se tak mohou těšit na spoustu nových přírůstků. Tím zatím posledním je mládě velblouda. Osmatřicetikilový sameček Lotrando přišel na svět 1. března.

„Mládě si užívá probouzející se přírody a my ho v těchto dnech můžeme pozorovat již při jeho venkovním dovádění,“ uvedla zooložka Libuše Veselá.