„Věříme, že jsme pro návštěvníky připravili nečekané překvapení a velkou novinku. Pandy jsme tak návštěvníkům nadělili k 65. výročí Zoo Olomouc, které připadá na červen tohoto roku,“ uvedl ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Pandy červené najdou návštěvníci v místech, kde se dříve mohli setkat s nosály, tedy v blízkosti pavilonu zvířat.

„Spatřit je budou moci v nejbližších dnech,“ lákala mluvčí zoo Iveta Gronská.

François a Gérard, jak se pandí bratři jmenují, přicestovali do Olomouce 18. května z Francie, konkrétně z místa Parc Zoologique et Château de la Bourbansais, kde se narodili vloni 9. června. „Oba jsou v pořádku,“ ujistila.

VIDEO: Panda červená

Zdroj: Zoo Olomouc

Ohrožený druh

Panda červená je vedena v Červené knize jako ohrožený druh. Počet zvířat ve volné přírodě se odhaduje na 10 tisíc jedinců a stále klesá. Nejvíce je panda červená ohrožena ztrátou přirozeného prostředí – odlesňováním a nelegálním lovem.

Svým vzhledem připomíná panda červená spíše mývala než medvěda. Má dlouhou, hustou srst, která je rudohnědě až kaštanově zbarvená. Spodní část těla a končetin má černé, k nimž kontrastují bílé okraje uší, čenich a skvrny nad ušima.

„Hnědé skvrny pod očima se nazývají „slzy“. Typickým znakem je silný a huňatý, červenavě kroužkovaný ocas. Tlustá kožešina na nohách poskytuje ochranu proti chladu,“ představovala Gronská atraktivní přírůstek v zoo.

V divočině se s pandou červenou mohou lidé setkat v horských lesích mírného pásma v Nepálu, Indii, Bhútánu či Myanmaru. Její přirozené teritorium spadá až do jihozápadní Číny.

Bambus i vejce

Panda červená se živí, podobně jako panda velká, zejména listím bambusu. Pochutná si však i na zelenině, ovoci a trávě. Nepohrdne i vejci nalezenými v ptačích hnízdech.

Pandy obratně šplhají. Odpočinek tráví ukryté v korunách stromů, kde hledají bezpečí před predátory. „Cítí-li se být v ohrožení, strnou a předstírají smrt,“ popisovala mluvčí olomoucké zoo.

Pandy jsou schopny stát na zadních nohách jako člověk po dobu až 30 sekund, některé dokáží takto urazit i několik metrů. Své teritorium si označují trusem, který na stromy a kameny rozmetávají pomocí ocasu.

Pandy žijí samotářsky, vyhledávají se jen v době rozmnožování. Dorozumívají se specifickou vokalizací, která evokuje kvičení. Dožívají se až 14 let.