Ochočený pár exotických opeřenců při hromadném vypuštění ulétl.

Zatímco samečka Kubu se podařilo po dvou dnech intenzivního hledání nalézt deset kilometrů od Krásného a odchytit, samička Kryšpína v okolí Šumperku bloudila celých pět dní.

Papouščí den v kempu Krásné u Šumperku.
Papoušci přilákali na Krásné davy lidí

Lapit se jí podařilo ve středu 9. srpna dopoledne u prodejny Kaufland v Šumperku.

„Nejdřív seděla na stromě, pak slétla na zem. Samozřejmě hned vzbudila velkou pozornost, hlavně dětí. Vzhledem k tomu, že jsme zveřejnili řadu výzev, lidé nás hned kontaktovali. Kryšpína mi na uvítanou řekla ahoj, byla hladová, ale v pořádku. Po pěti dnech je to pro nás obrovská úleva,“ řekl šťastný majitel Jiří Smékal.

Obavy byly na místě. Hrozilo, že se vyhladovělý papoušek stane snadnou kořistí dravců.

Samičku ary majitelé už třetí den po úniku za šumperským Kauflandem spatřili, to ale odlétla pryč. Pak se ale papouščí slečně pobyt na svobodě už zajídal a k obchodnímu centru se vrátila.

Bobr. Ilustrační foto.
Auto v Šumperku zmasakrovalo bobří samici

Oba krásně zbarvení opeřenci jsou zvyklí na pobyt venku každý den, na volno pár létá zhruba půl roku.

„Během sobotního Papouščího dne na Krásném jsme je oba vypustili při hromadném letu. Zřejmě je něco vylekalo a již se nevrátili zpět,“ konstatovala chovatelka Kateřina Svěcená Smékalová.

Dokud se papoušci drželi v páru, existovala velká naděje, že se sami vrátí, protože je k tomu přinutí hlad. Dvojice se ale kupodivu rozdělila.

„Arové žijící v páru obvykle zůstávají spolu. V tomto případě šlo o velmi mladé ptáky, kteří byli dezorientovaní velkým počtem volně létajících papoušků a neznámým prostředím,“ vysvětlil odborník z internetového deníku Ararauna.cz Jan Potůček.

Ara zelenokřídlý je druhým největším druhem papouška na světě, dorůstá téměř metrové délky a také rozpětí křídel dosahuje přes jeden metr. Je karmínově červeně zbarvený, křídla jsou modrá se zeleným pruhem. Charakteristický je jeho dlouhý ocas, který tvoří zhruba polovinu délky těla. Papoušek se ozývá silným křikem, který může být slyšet až na kilometry daleko. 

Ilustrační foto
Zábřeh plánuje stavbu desítek bytů pro seniory